Boomspiegels in Amsterdam-West

Het was ons in de fractie opgevallen dat best veel boomspiegels (de afgebakende ruimte rondom een boom) vrij lange tijd na kap of omwaaien weer worden gevuld met een nieuwe boom. Voor de eerste keer heb ik bedacht om onze leden in West er bij te betrekken door hen te vragen foto’s van lege boomspiegels inclusief locatie te sturen. Zo kreeg ik een mooie selectie ter illustratie van mijn mondelinge vragen, die uiteindelijk schriftelijk werden beantwoord.

Het antwoord van Ester Fabriek in het kort: Ieder jaar is er een limiet aan het aantal te herplanten bomen vanwege de capaciteit en beschikbare middelen. Daarom kan het zijn dat het lang duurt voordat een boom herplant wordt. Daarnaast zijn er een aantal lege boomspiegels door een fout niet in het nieuwe beheersysteem opgenomen. Door een onverwacht langer durende aanbesteding boominkoop, kon een tijd lang geen bomen ingekocht worden. Er wordt hard aan gewerkt om de problemen op te lossen maar dat lost het nog niet op voor 2024.
 
Voordat een herplanting kan plaatsvinden volgt nog per boomlocatie, bodemonderzoek, soortbepaling, kweker bezoek en het inrichten van de groeiplaats.
 
Kortom denk ik dat het goed is dat we dit aan de kaak hebben gesteld en hopen op de beloofde verbeteringen in het proces van herplant.

Ruud van Buuren