Thomas Hermans

Beeld: Thomas

Thomas is dagelijks bestuurder namens D66 in Amsterdam West sinds juni 2022.

  • 37 jaar
  • Hoorn
  • Amsterdam
  • Hij/hem

Sinds 2014 woon ik in Amsterdam-West, een plek die veel voor mij betekent. Na omzwervingen in Centrum en Zuid vond ik hier mijn plek. Als jonge Amsterdammer stond ik dikwijls in de rij voor de Trut in de Bilderdijkstraat, genietend van de queer scene. Ik maakte mee hoe de Hallen van een oude tramremise een van de hipste plekken van Amsterdam werd en ik gaf bijles aan VMBO scholieren in ons stadsdeel. West is mooi vanwege haar diversiteit aan mensen. En ondanks dat we, dicht op elkaar, steeds meer los van elkaar lijken te leven, is dit een plek waar ik niet meer
weg wil.

Stadsdeelbestuurders hebben de belangrijke taak een brug te vormen tussen Amsterdammers en de Stopera. Als bestuurder wil ik mij inzetten om inwoners, ondernemers, ambtenaren en politiek
dichter bij elkaar te brengen en zo deze brugfunctie te vervullen. We moeten meer elkaars taal spreken en oprecht interesse in elkaar tonen om verschil te maken op dossiers die iedereen aangaan, zoals het tegengaan van verstening, het terugbrengen van onze CO2-uitstoot en de vrijheid jezelf te kunnen zijn in elke wijk in West.

Dat betekent dat we goed naar inwoners moeten luisteren in planvorming en bij de uitvoering van beleid. De overheid kan geen regelgeving maken die 100% past. Daarom wil ik als bestuurder oog
hebben voor uitvoering van beleid.  

Wat is je lievelingsplek in West?

Westerpark. Het Westerpark is misschien niet het allermooiste park van Amsterdam, maar wel het meest diverse. Je kan echt even de drukte van de stad ontvluchten, genieten van evenementen of sporten. Het is echt een park voor iedereen. Ik laat vaak m’n hond uit, die helemaal blij wordt van de vele losloopplekken.                               

Welke kansen zie je voor Amsterdam West?

Ik zie een grote kans in het meenemen van mensen die verder af staan van besluitvorming, met name jongeren. Heel veel mensen hebben een mening over hun buurt, maar hebben onvoldoende
tijd om te participeren op de traditionele manier of hebben iets anders aan hun hoofd. Ik zou graag willen kijken hoe we deze inwoners wél kunnen betrekken, bijvoorbeeld door de inzet van digitale kanalen.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is voor mij de partij van vernieuwende, verbindende en redelijke politiek. We agenderen vaak moeilijke politieke thema’s en geven het eerlijke verhaal.

Wat is je favoriete boek en waarom?

Ik heb vroeger in een boekwinkel gewerkt en kwam daardoor aanraking met ontzettend veel goede boeken, maar mijn all time favoriet is nog steeds De Verborgen Geschiedenis van Donna Tartt, een enorm goed opgebouwde detective en coming of age roman.

Wat is je laatst bezochte culturele event en waarom ga je daar graag heen?

Ik ga vaak doordeweeks naar de Filmhallen. Mijn laatste film daar was Everything, everywhere all at once, echt fantastisch. Ik ga graag naar de Filmhallen omdat de filmselectie goed is en de zalen klein en knus zijn. Bovendien is het altijd gezellig in de Hallen.