Melanie van der Horst

Beeld: D66

Melanie is dagelijks bestuurder namens D66 in Amsterdam West. Zij is tevens kandidaat-lid voor de stadsdeelcommissie in Amsterdam West (#9).

  • 37 jaar
  • Amsterdam
  • Amsterdam
  • Zij/haar

Het is fantastisch om in je eigen stad, in je eigen stadsdeel wat bij te kunnen dragen. Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot de publieke zaak en ik geniet van het contact met bewoners, ondernemers en de vele mooie organisaties in ons stadsdeel. Besturen is niet altijd makkelijk, er zijn veel verschillende zorgen en belangen, die soms behoorlijk kunnen botsen, maar juist op de moeilijke momenten doet lokaal bestuur ertoe, het bestuur staat dichtbij. Het zijn die momenten die me het meest motiveren.

Wat is je lievelingsplek in West?

Mercatorplein. Dat is Amsterdam West in al zijn diversiteit en je hebt er een oergezellige bakker.                                                

Welke kansen zie je voor Amsterdam West?

We hebben een paar grote uitdagingen in de stad en ons stadsdeel West. We moeten meer (betaalbare!) woningen bijbouwen. We moeten enorm versnellen met de energietransitie. En daarbij moeten we zorgen dat het leefbaar blijft en de toenemende ongelijkheid in de stad gestopt wordt. Meer groen is echt hard nodig en ook dat is niet eenvoudig in een stad waar de ruimte zo schaars is. Ik weet dat we dit met elkaar kunnen. Amsterdam is een enorm veerkrachtige en innovatieve stad. In Amsterdam West bruist het van de ideeen die ook vaak worden omgezet in actie, door bewoners, ondernemers en de gemeente.

Wat zijn drie zaken die jij als dagelijks bestuurder wil veranderen?

  • De woningmarkt moet diverser worden
  • Het is hard nodig om het groen in West beter beschermen en dan met name de binnentuinen
  • We willen graag een divers winkelaanbod in West

Wat betekent D66 voor jou?

Ik ben al sinds mijn 17e lid van D66. Het was tijdens de opkomst van Pim Fortuyn dat ik politiek geïnteresseerd raakte en het gevoel had dat ik niet alleen moest stemmen (voor het eerst in mijn leven), maar de partij die me het meest aansprak moest steunen met mijn lidmaatschap. Dat was in die tijd hard nodig, want D66 stond er beroerd voor in de peilingen.  D66 is voor mij altijd de partij van de redelijkheid en lef geweest. Niet vastzitten aan dogma’s, maar echt kijken naar wat de beste oplossing is en daarin ook voorop durven te lopen. Altijd met als doel om zoveel mogelijk kansengelijkheid voor iedereen te creëren. Dat D66 nu radicaal voor duurzaamheid kiest, ook in het regeerakkoord, maakt mij trots. Mijn eerste D66-congres meer dan 15 jaar geleden droeg als thema al duurzaamheid, voor mij heeft dat altijd in het DNA van D66 gezeten.

Wat is je favoriete boek?

Oblomov van Ivan Gonstjarov                                    

Wat is je laatst bezochte culturele event en waarom ga je daar graag heen?

Formidable van Thomas Oliemans, Franse chansons in Carré. Om een druilerige zondagmiddag in Amsterdam (wegens Corona niet in de avond), waanden we ons even in het Parijse nachtleven. Was een ware traktatie na zoveel tijd zonder cultuur. Als de theaters weer open gaan wil ik het liefst een keer naar De Krakeling, het kindertheater dat nu in Westerpark is gevestigd. Mijn dochter gaat dat geweldig vinden en ik geef de liefde voor cultuur graag door.