Werkbezoek kandidaten waterschapsverkiezingen Water Natuurlijk Brabantse Delta en D66 Brabant aan Alphen-Chaam

Op zondag 12 februari hebben o.a. lijsttrekker Ron Dujardin, Gert Logt, Peter von Mijenfeldt, Geertje Nijhoving, kandidaten voor de waterschapsverkiezingen namens Water Natuurlijk Brabantse Delta en Dianne Schellekens, kandidaat-Statenlid namens D66 Brabant, een werkbezoek gebracht aan de gemeente Alphen-Chaam.
Na een welkomstwoord door Marie-Louise Aarts, fractievoorzitter D66 Alphen-Chaam, volgde een korte introductie over het doel van dit werkbezoek. Als eerste werd een bezoek gebracht aan het ringven Patersmoer, gelegen in het natuurreservaat De Goudberg nabij Strijbeek. Het gemiddelde waterpeil in dit ven is een goede graadmeter voor de hoeveelheid neerslag in dit gebied.
Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan Chaam. Chaam, een lintdorp ingeklemd tussen de Grote of Rode beek en de Grootheiveltse beek, op de scheidslijn van de hoge zandgronden in het oosten en de lage kleigronden in het westen van Brabant. Door ruilverkaveling zijn deze beken o.a. aan de bebouwde gebieden rechtgetrokken met als gevolg dat er minder water wordt afgevoerd.
We ontkomen er niet aan om grote veranderingen door te voeren in onze leefomgeving om de veranderingen in het weer en het klimaat in de toekomst op te vangen. Het wordt steeds warmer, regenbuien zijn intenser en droge periodes duren langer. Dit vraagt om grote aanpassingen op het gebied van bouwen, landbouw en natuur- en waterbeheer.
Tijdens het werkbezoek hebben we besproken hoe het waterschap, de provincie en de gemeente hierin kunnen bijdragen en elkaar kunnen versterken door gezamenlijk duurzaam te investeren in de natuur. Er lopen al diverse projecten in onze gemeente zoals:
·         Voorstel omgevingsbeleid en ruimtelijke ontwikkeling Brabant;
·         Landschapsontwikkelingsplan Alphen-Chaam;
·         Herinrichting Markdal;
·         Gebiedsgerichte aanpak (GGA) Ulvenhoutse Bos;
·         Toekomstperspectief Chaam 2040;
·         Natuurontwikkeling o.a. Chaamse beken, Strijbeekse beek;
·         Opgaves ecologische verbindingszones (EVZ).
Het zijn afzonderlijke processen, die van invloed zijn op elkaar en elkaar kunnen versterken, dus dienen de verschillende belangen afgestemd te worden de diverse organisaties en onze inwoners.