Waar staan we nu? Uitbreiding.
Voor sommigen bleek het Verenigd Koninkrijk een wolf in schaapskleren. Vooral tijdens de regering van Margaret Thatcher nam Engeland afstand van het einddoel van Europese integratie. Met specifieke Britse uitzonderingsregels was het “Euroscepticisme” geboren.
Uiteindelijk werden In 1993 alle Gemeenschappen met het Verdrag van Maastricht samengevoegd tot één Europese Unie, geleid door de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europarlement. Vandaag, na de Brexit, bestaat de EU uit 27 lidstaten en de wachtkamer zit nog vol!
20 jaar geleden kwam de grootste uitbreiding. In één keer traden 10 voormalige Oostbloklanden toe. Vooral solidariteit, democratisering en veiligheid van deze landen na jaren van Russische overheersing waren hierbij doorslaggevend. Snel bleek echter dat zoveel landen met vaak andere waarden en toekomstvisies besluitvorming bemoeilijkten. Bepalingen van het Europees verdrag van de rechten van de mens kwamen onder druk te staan. Het einddoel van Europese éénwording verdween steeds meer naar de achtergrond. Ook in Nederland, voorheen juist de grootste voorstander van Europese integratie!