Schriftelijke vragen naar aanleiding van de routewijziging  van buslijn 104 in Nieuw Loosdrecht

De wijziging van de route en de haltes van buslijn 104 heeft voor groot onbegrip geleid. Met name de bereikbaarheid van de huisartsenpost en de Emtinckhof is hiermee ernstig verslechterd met name voor ouderen en mindervaliden. Ook scholen, winkelcentra en voorzieningen zijn vanwege deze wijziging moeilijker bereikbaar per OV.

Voor de wijziging van de route en de locatie van de haltes van buslijn 104 refereert u aan het mobiliteitsplan.
Hierin staan slechts de volgende vermeldingen:
“Het kan zijn dat buslijnen worden verlegd”
“bereikbaarheid en leefbaarheid staan voorop”
In het wensbeeld OV staat wat betreft lijn 104:
“bijvoorbeeld een verlegging van de route via de Rading in plaats van door de kern Nieuw Loosdrecht”
En tenslotte: “Wijdemeren zet in op de realisering van de gewijzigde route”
 
Tijdens de looptijd van een concessie kunnen inderdaad routes en haltes onder voorwaarden worden gewijzigd
.
De wijziging of opheffing van een bushalte moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
 
•           Behoefteonderzoek: Er moet inzicht zijn in het gebruik van de halte (reizigersaantallen en functies).
•           Betrokkenheid van inwoners: Vervoerders en gemeenten moeten bewoners informeren en betrekken bij het besluitvormingsproces.
•           Toegankelijkheid: De nieuwe indeling moet voldoen aan toegankelijkheidseisen (voor ouderen, minder-validen, etc.).
•           Bereikbaarheid: Er mogen geen gaten vallen in de basis-bereikbaarheid van wijken en dorpen.
            •           Verkeersveiligheid: Nieuwe haltes moeten veilig te bereiken zijn.
•           Milieu en efficiëntie: Veranderingen mogen niet leiden tot onnodige CO₂-uitstoot of inefficiënte routes.

D66 heeft de volgende vragen:

Hoewel de mogelijkheid van deze wijziging voortkomt uit het Mobiliteitsplan, heeft de Raad zich hierover nooit specifiek uitgesproken.
 
In hoeverre hebben de gemeente en Transdev voldaan aan bovenvermelde voorwaarden? Met name het betrekken van de inwoners en direct betrokken partijen, zoals huisartsen post, Emtinckhof, scholen, zwembad en winkelcentra. Kunt u ons hierover informeren?
 
 
 
 
 
Het college heeft aangegeven dat klachten over de nieuwe situatie na 3 maanden zouden worden geëvalueerd, waaruit we zouden kunnen opmaken dat de nieuwe route slechts een voorlopige status heeft.
 
–        Door wie wordt de evaluatie uitgevoerd en worden de resultaten gedeeld met de gemeenteraad en de inwoners en gebruikers?
–        In hoeverre en op welke wijze worden inwoners en gebruikers betrokken bij de           evaluatie van klachten over deze route en de bereikbaarheid van haltes?
–        In hoeverre is het resultaat van de evaluatie van de klachten bepalend voor eventuele   aanpassing van de route en haltes?
–        Zijn Transdev en de gemeente bereid terug te komen op de wijziging van de route en de haltes en de route via de Eikenlaan te herstellen indien de evaluatie van de klachten daartoe aanleiding zou geven?
–        De nieuwe haltes zijn al “definitief” aangelegd. Hoe valt dit te rijmen met deze eventueel voorlopige status in afwachting van de uitkomst van de evaluatie van klachten?
–       Wie draagt de kosten van deze infrastructurele inrichting? En wie draagt de kosten van de eventuele verwijdering van de nu bestaande of nieuw aangelegde haltes?
 
Verkeersveiligheid, toegankelijkheid en veiligheid staan voorop.
 
–        Heeft u met Transdev de mogelijkheid besproken om op de route uitsluitend of zoveel mogelijk kleine bussen in te zetten, dit zowel gezien de lage bezettingsgraad als voor de veiligheid op het gebruikte wegennetwerk? En zoja, wat was hierop hun reactie?
–        De nieuwe locaties van de “nieuwe” haltes kunnen leiden tot onveilige verkeerssituaties en verkeerstremmingen. Wie heeft deze locaties bepaald, is er een verkeersdeskundige geraadpleegd en zijn de veiligheidsdiensten geconsulteerd?
–         De verbinding tussen de dichtstbijzijnde “voorlopige” halte aan de Rading en de huisartsenpost en Emtinckhof voldoet niet aan de eisen voor toegankelijkheid voor ouderen en mindervaliden. Als deze halte gehandhaafd zou worden, op welke termijn kan een goede en veilige verbinding worden gerealiseerd en op wiens kosten?           
 
 
 
Nanne Roosenschoon
D66 Wijdemeren