Terugblik vanuit de toekomst
Nu bijna 10 jaar geleden, is het Verdrag van Wenen ondertekend door de 35 lidstaten. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Laatste onderhandelingen lopen nog, maar de EU zal over enkele jaren uitgroeien tot een Europese Confederatie nadat de lidstaten zich per referendum zullen hebben uitgesproken.
Het lijkt dat de Unie de klimaatdoelstellingen van Parijs in 2050 daadwerkelijk zal behalen. Wat een mooi resultaat! En een goed begin. We blijven strijden om de gevolgen van de klimaatverandering wereldwijd te beheersen. Hongersnood, kustbescherming, klimaatvluchtelingen en bescherming van ecosystemen blijven een wereldwijd probleem. Gelukkig zal in ons land de tweede duinenrij voldoende veiligheid bieden voor de toekomst. Op dit gebied zijn we wereldwijd koploper.
Na de Russisch-Oekraïense oorlog is alles in een stroomversnelling gekomen. De instituties van de EU bleken in de praktijk niet bestand tegen crisissituaties. Bij het Verdrag van Wenen is het vetorecht van lidstaten afgeschaft en een Europese Senaat in het leven geroepen, waarin alle lidstaten en regio’s op basis van pariteit zijn vertegenwoordigd. Op 27 juni 2039 heeft het Europese Congres, bestaand uit het parlement en de senaat, de voorzitter van de Europese Commissie gekozen en hun regeringsverklaring goedgekeurd. In het bijzijn van de gouverneurs van de lidstaten, waaronder ook de gouverneur van Nederland, koningin Amalia, heeft de voorzitter trouw gezworen aan de Europese grondwet.