Oorlogsmonument Wateringen vernield

De glasplaat met de namen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Wateringen is onherstelbaar beschadigd. Die ontdekking deed D66-steunraadslid Maxim van Ooijen dinsdagavond 14 februari: “Ik liep naar huis toen ik zag dat de glasplaat ondoorzichtig was geworden. Eerst dacht ik nog aan ijs, omdat het aardig koud was, maar toen ik dichterbij kwam zag ik dat de hele plaat aan gruzelementen was geslagen.”

vernielde glasplaat naast het oorlogsmonument - Beeld: D66 Westland

Aan de linkerkant van de plaat zat een gat, misschien van een hamer. Van daaruit was de plaat helemaal versplinterd. Maxim van Ooijen: “Ik schrok er wel van. Dit ziet er niet uit als een ongelukje, maar als opzet. Vandalisme is al een laffe daad, maar het vernielen van een oorlogsmonument is wel een graad erger. Dit valt niet goed te praten.”

Namens de D66-fractie heeft Van Ooijen aan het college van B&W gevraagd om zo snel als mogelijk de plaat te vervangen en aangifte te doen van vernieling: “Een van de gevallenen is een Van der Zande en elk jaar op 4 mei legt een familielid een bloemstuk bij deze namenlijst. Komende Dodenherdenking moet er gewoon een nieuwe plaat zijn.”

Beeld: D66 Westland