“Help Westlandse Oekraïners met hun collegegeld”

Studenten die gevlucht zijn uit Oekraïne moeten vanaf het komende studiejaar in veel gevallen een hoog collegegeld gaan betalen. De landelijke regeling die speciaal voor hen was getroffen, wordt niet verlengd. D66 Westland wil dat de gemeente bijspringt met een speciale studievergoeding, net als de gemeente Borne heeft gedaan, en heeft hierover vragen gesteld aan het college van B&W.

Beeld: D66

“Studenten die na de zomer willen starten aan een mbo, hbo of universiteit gaan duizenden euro’s meer betalen dan Nederlandse studenten”, zegt steunraadslid Maxim van Ooijen, “omdat veel instellingen ze weer gaan beschouwen als studenten van buiten de EU en die betalen een flink bedrag per jaar.”

De gemeente Borne heeft een speciale studievergoeding in het leven geroepen waardoor het collegegeld, boeken en reiskosten betaald kunnen worden. Maxim van Ooijen: “Het mooie van deze regeling is dat het de gemeente eigenlijk geen geld kost. We krijgen van het Rijk een vergoeding voor het opvangen van Oekraïners en die is hoog genoeg om ook studiekosten van te kunnen betalen. In Borne gaat het om vijf studenten, in Westland zullen het er waarschijnlijk zo’n vijftien tot twintig zijn.”

D66 sluit zich aan bij de burgemeester van Borne die alle gemeenten oproept om een zelfde regeling in te voeren en vraagt het college om een voorstel voor een studievergoeding aan de gemeenteraad voor te leggen. “Het mooie van de regeling is dat hij altijd goed uitpakt”, stelt Van Ooijen, “als een afgestudeerde teruggaat naar Oekraïne heeft hij of zij voldoende kennis om te helpen het land weer op te bouwen en degene die hier blijft wonen heeft een goede basis voor een werkzaam leven in de Nederlandse samenleving.”