“Gemeenteraden moeten vuurwerkverbod steunen”

D66 Westland wil dat gemeenteraden het initiatief van een aantal partijen in de Tweede Kamer om te komen tot een landelijk vuurwerkverbod gaan steunen, zo blijkt uit een motie die de fractie tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering zal indienen. In Westland zijn er al diverse initiatieven genomen om een lokaal vuurwerkverbod te realiseren. Onder andere D66 Westland kwam met een voorstel hiertoe, maar ook CU-SGP komt nog met een initiatief om een lokaal verbod op consumentenvuurwerk te realiseren.

Beeld: D66

“We zien dat er jaarlijks een discussie wordt gevoerd over een vuurwerkverbod in Nederland en elk jaar wordt de meerderheid voor een dergelijk verbod steeds groter”, aldus fractievoorzitter Benjamin Hofland, “de burgemeester van Westland heeft zich al eens uitgesproken voor een landelijk verbod en met hem vele andere burgemeesters. We moeten ons als gemeenteraden ook uitspreken, om de kans van slagen van het initiatiefvoorstel in de Tweede Kamer te vergroten.”

De discussie over een vuurwerkverbod is inmiddels bijna traditie. Volgens D66 Westland zijn er heel veel argumenten om vuurwerk te verbieden, denk aan de overlast die het veroorzaakt voor mensen en dieren, de rommel die na het afsteken op straat blijft liggen, het belagen van hulpverleners en de ongezonde hoeveelheid fijnstof die het afsteken van vuurwerk tot gevolg heeft.

“De argumenten tegen vuurwerk zijn zo veelomvattend dat we niet langer weg mogen kijken in Nederland”, aldus Benjamin Hofland, “na eerdere pogingen om te komen tot een lokaal vuurwerkverbod, is het zaak om landelijk door te pakken. Alleen dan kunnen we vuurwerk volledig uitbannen en een veilige en schone omgeving creëren voor mens, dier en natuur.”