Drie D66-fracties bezochten flexwoningen Elsenbosch

Vrijdag 26 november waren de D66-fracties van Westland, Den Haag en Zuid-Holland gezamenlijk op werkbezoek bij het wooncomplex Elsenbosch van Homeflex in Honselersdijk.

Huisvesting arbeidsmigranten

Homeflex heeft in korte tijd 120 woningen gerealiseerd voor 2 of 3 personen. Elk appartement heeft een eigen slaapkamer voor elke bewoner, een keuken met inbouwapparatuur, een badkamer met wasmachine en wasdroger en een ruim toilet. De appartementen worden volledig gemeubileerd verhuurd, maar kunnen door de bewoners zelf verder worden ingericht.

De fracties spraken met Homeflex over de huisvesting van arbeidsmigranten in Westland, Den Haag en andere plaatsen in Zuid-Holland. In dit concept huren uitzendbureaus woonruimte bij de huisvester en zijn zij zelf niet verantwoordelijk voor het beheer van woningen.

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Ook distributiecentra en zorg

Er vond een uitgebreide gedachtewisseling plaats over welke locaties geschikt zijn voor huisvesting, wat de beste manier is van het beheren van woningen, hoe arbeidsmigranten beter beschermd kunnen worden op het moment dat ze hun werk verliezen en wat de verwachtingen voor de komende jaren zijn. Opvallend was wel dat een toenemend aantal arbeidsmigranten in de provincie niet meer werkt in de tuinbouw, maar ook in distributiecentra en in de zorg. Deze laatste categorie werkers komt vooral uit zuidelijke landen als Spanje en Portugal.

Huisvestingsopgave alleen samen op te lossen

Natuurlijk werden er ook een paar woningen bekeken. Vanwege de privacy van de bewoners hebben we daar geen foto’s van gemaakt.

Het was een zeer leerzaam werkbezoek dat duidelijk maakte dat we in Zuid-Holland voor een flinke huisvestingsopgave staan die we alleen samen kunnen oplossen.