Naar een schoon milieu
Dit vinden wij
D66 streeft naar een duurzame, leefbare samenleving.
D66 Voorst wil dat onze Voorster samenleving verantwoord haar bijdrage levert aan het voor 2030 energieneutraal maken van onze gemeente. Hierbij speelt aandacht voor leefbaarheid, landschap en biodiversiteit een belangrijke rol.
Iedereen wil een gezonde leefomgeving. De weg daar naartoe is niet eenvoudig. Iedereen wil schone energie maar niemand wil een windmolen in de achtertuin of zomaar een zonneveld voor de deur. Het is een behoorlijk lastig proces waarin D66 de best mogelijke weg wil zoeken. Bovendien heeft onze gemeente op dit gebied via de regio ook een taakstelling waar we niet onderuit kunnen. Dus we willen én moeten behoorlijk wat.
De gemeente heeft een beleid dat toeziet op zoveel mogelijk behoud van landschappelijke waarden. Bepaalde gebieden worden gespaard bij de plaatsing van zonneparken om ecologische redenen. De laatste jaren is er door de gemeente al een programma ontwikkeld om extra energiebesparing mogelijk te maken. Er zijn ook al enkele zonnevelden aangelegd, in overleg met betrokkenen. Zo hoort het ook, volgens D66. Maar dit alles is nog niet genoeg om aan de doelstelling van een schoner milieu te kunnen voldoen.
De problematiek van het milieu is heel breed. De energietransitie staat in relatie tot de stikstofproblematiek, het gebruik van landbouwgronden en de noodzaak tot het bouwen van woningen. De mogelijkheden van een gemeente zijn daarin niet onbeperkt. De landelijke overheid zal ons instrumenten aanreiken. D66 Voorst wil daarbij inzicht en evenwicht gaan brengen tussen de gevolgen van beleidskeuzes in deze gebieden. Vervolgens zal de gemeenteraad in samenwerking met de regio tot uitwerkingsvoorstellen gaan komen. Dit wordt een enerverende en noodzakelijke zoektocht!
D66 hecht er ook aan dat onze inwoners delen in de winst die gemaakt wordt bij de exploitatie van zonneparken. Dat kan het beste via coöperaties zoals Energierijk Voorst (ERV) worden opgezet. De coöperatie maakt het voor individuen mogelijk om zo te profiteren van de financiële winst én tegelijk voor een beter klimaat te zorgen.
Dit willen wij
- Integrale plannen voor energiebesparing, stikstofbeperking en woningbouw maken met een realistische korte termijn tijdshorizon en een visie tot 2050.
- Samen met IJsseldal Wonen alle huurwoningen van isolatie en zonnepanelen voorzien.
- Samen met Energierijk Voorst (coöperatie)energieprojecten opzetten waarbij de inwoners participeren.
- De gemeente gaat coöperaties zoals Energierijk Voorst leningen verstrekken voor projecten, of op zijn minst garant staan voor leningen.
- Onderzoek naar mogelijkheden van manieren van klimaatverbetering, zoals geothermie- en waterstoftoepassingen in de gemeente Voorst.