Ruimtelijke ordening en Volkshuisvesting

Dit vinden wij

In de gemeente Voorst is het aangenaam wonen. Het merendeel van de nieuwe woningbouw vindt momenteel plaats in de grootste kern, dat is Twello. D66 vindt dat er ook in de andere kernen meer betaalbare woningen moeten komen met name voor jongeren en ouderen. Ook moeten er woningen komen die geschikt zijn voor hulpbehoevende ouderen, gezien het feit dat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen (zie ook 8).

In het kader van de energietransitie is het van belang dat we bij nieuwbouw energieneutraal bouwen en voor bestaande woningen verduurzaming faciliteren. In de buitengebieden moet de gemeente meedenken over het veranderen van de functie van bestaande gebouwen: op deze manier kunnen we ook daar meer woonruimte realiseren.

Ruimtelijke ordening moet actief bescherming bieden aan de natuur, de biodiversiteit en de evenwichtige verdeling van schaarse grond.

In 2019 bleek Voorst de groenste gemeente van Europa te zijn. Dit gegeven zouden we moeten koesteren. Bij de aanleg van nieuwe wegen en woonwijken zal de natuur zo veel mogelijk versterkt worden. Ook in de woonwijken zal er veel aandacht moeten zijn voor de groenvoorziening.

Dit willen wij

  • Evenwichtige verdelingen van te bouwen woningen.
  • Energieneutraal bouwen.
  • Creatieve oplossingen in buitengebieden voor wonen-werken en het versterken van de natuur.
  • Zuinig zijn op de in de gemeente aanwezige natuur.
  • Aandacht voor het bouwen van alternatieve woningbouw zoals tiny houses.
  • Blijven stimuleren van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO’s), dus samen bouwen.