D66 wil snellere actie tegen energiearmoede

Tijdens de commissievergadering van gisteravond besprak de Commissie Sociaal Domein een motie van D66 en PvdA waarin de gemeenteraad het college oproept om op korte termijn met een meldpunt voor energiearmoede te komen. Zo weten burgers, bedrijven en organisaties waar ze terecht kunnen en krijgt de gemeente meer zicht op de omvang van het probleem in Stichtse Vecht.

D66-raadslid Lisannen Peelen spreekt de commisise Sociaal Domein toe tijdens de comissievergadering van 5 oktober 2022 in de Maarssenzaal in Boom & Bosch.

Beeld: D66 Stichtse Vecht

Plan komt rijkelijk laat

‘De temperaturen gaan nù al flink omlaag’, zei D66-raadslid en mede-indiener van de motie Lisanne Peelen gisteravond tegen de commissie. ‘Om dan medio november met een uitvoeringsplan tegen energiearmoede te komen is rijkelijk laat.’ Als het aan Peelen en mede-indiener Sophia Jeddaoui van de PvdA ligt, komt de gemeente deze maand nog met een meldpunt waarover breed gecommuniceerd wordt met de inwoners van Stichtse Vecht. Het college zei voor de zomer al te werken aan een plan om energiearmoede tegen te gaan. Uit de beantwoording van raadsvragen van D66 bleek eind augustus dat dat plan nog twee en een halve maand op zich zou laten wachten.

“De temperaturen gaan nù al flink omlaag”

Wethouder zit niet stil

In reactie op de aangekondigde motie vertelde wethouder Van Vliet in de commissie dat ze de afgelopen tijd zeker niet stil heeft gezeten en dat er al hard gewerkt wordt aan een meldpunt waar mensen die financieel in de knel komen terecht kunnen. Zo werkt de wethouder samen met de landelijke organisatie Nederlandse Schuldhulproute die met hun website Geldfit.nl burgers helpt met het krijgen van meer grip op hun persoonlijke financiële situatie. In samenwerking met de lokale welzijnsorganisatie Leef en het Team Schuldhulpverlening van de gemeente Stichtse Vecht heeft de gemeente ook al een centraal informatiepunt in de bibliotheek in Maarssenbroek. Naar aanleiding van de motie heeft de wethouder communicatie hierover nu vervroegd. Ze zei gisteren tijdens de commissievergadering toe dat een persbericht hierover op zeer korte termijn de deur uitgaat. De motie is in de ogen van de wethouder daarom overbodig en ze ontraadt hem dan ook.

D66 is blij met de stappen die de wethouder nu zet. De fractie wacht de concrete stappen in de komende weken af en besluit dan of ze de motie wel of niet aanhoudt.