Onze inbreng tijdens de vergaderingen in januari

Koe(vee)tunnel

In Burgh-Haamstede wordt een tunnel aangelegd voor wildvee. Opdrachtgevers zijn de provincie en Staatsbosbeheer. Zij willen met de tunnel bereiken dat de versnipperde natuur met elkaar verbonden wordt. Het plan heeft al diverse pennen in beweging gebracht en roept ook bij D66 vragen op. Temeer omdat het plan voor deze tunnel onder de Kloosterweg helemaal niet terug te vinden is in de plannen die de gemeente zelf heeft om de weg te verbeteren. De wethouder gaf aan dat het graven van de koe(vee)tunnel hoe dan ook uitgevoerd gaat worden. Volgens haar is een gesprek met de provincie om de plannen voor de weg en de tunnel een beetje op elkaar af te stemmen niet nodig. Uiteraard hebben we onze provinciale fractie ook geïnformeerd. We blijven het volgen…

ASV

De Algemene Subsidieverordening (ASV) is vernieuwd en daar is D66 erg blij mee. In de ASV staat hoe organisaties subsidies kunnen krijgen en welke voorwaarden daarvoor zijn, bijvoorbeeld voor kunst en cultuur. Met deze ASV zijn we ook weer een stap dichter bij een Cultuurbeleid op Schouwen-Duiveland. Wat D66 betreft is dat Cultuurbeleid hard nodig, want kunst en cultuur vermaken ons, brengen ons bij elkaar en laten ons nadenken. Super belangrijk voor de samenleving dus!

Uitbreiding Kijkuit Zonnemaire

De vraag of camping Kijkuit haar uitbreidingsplannen mag realiseren, was een ontzettend groot dilemma. D66 betreurt het dat de gemeenteraad überhaupt degene was die deze keuze uiteindelijk moest maken. Liever hadden wij gezien dat de initiatiefnemer en omwonenden eventueel met steun van de wethouder tot een gezamenlijke oplossing waren gekomen. Bovendien heeft het doolhof aan regels het voor de initiatiefnemer moeilijk gemaakt om een plan te schrijven dat volledig in lijn met het beleid was. Uiteindelijk hebben wij gekozen om tegen de uitbreidingsplannen te stemmen, om ruimte te laten voor de rust en de natuur in het gebied en nabij gelegen Grevelingen. Desondanks stemde een meerderheid voor uitbreiding. Wij wensen de initiatiefnemer dan ook veel succes en vertrouwen erop dat hij de nog bestaande twijfels van de gemeenteraad in de komende tijd weg zal kunnen nemen! 

 Huisvestingsverordening

In de gemeenteraad is de huisvestingsverordening behandeld. Kortgezegd gaat dat over alle regels omtrent wonen op Schouwen-Duiveland. Wij hebben vragen gesteld over het wonen op vakantieparken. Wij vinden namelijk dat onder voorwaarden mogelijk moet zijn, zeker in het laagseizoen wanneer vakantieparken zo goed als leeg zijn. Bovendien kan het een tijdelijke oplossingen zijn voor bijvoorbeeld stellen die gaan scheiden of mensen die hier komen werken maar niet gelijk een reguliere woning kunnen vinden. Het college vindt het geen goed idee omdat wonen iets anders is dan recreëren.  

Verkeersstudie Renesse

In Renesse is veel zoekverkeer. Dit zijn auto’s die op zoek zijn naar een parkeerplaats in het centrum (ondanks dat er op loopafstand van het centrum voldoende parkeerplaatsen zijn). Wij hebben een oproep gedaan om het centrum van Renesse autoluw te maken, want wat ons betreft is de auto te gast. We hebben het amendement om de tweede ontsluiting van het transferium voorlopig uit te stellen ondersteund.  Het lijkt ons ook goed om eerst alle andere maatregelen te hebben genomen. Verder zegde de wethouder ons toe de lessen die uit de studie kunnen worden getrokken te gebruiken bij de herinrichting in andere dorpen. Ook hebben wij gevraagd om goede informatievoorziening aan inwoners. Want een deel van de reeds vernieuwde kruisingen worden op basis van de uitkomsten van de studie opnieuw ingericht. Het is belangrijk dat inwoners goed worden geïnformeerd over waarom dat gebeurt.