Onze inbreng in februari

Cultuurvisie
Schouwen-Duiveland

De wethouder maakt werk van het opstellen van een cultuurvisie voor Schouwen-Duiveland. Daar is D66 blij mee, want kunst en cultuur zijn essentieel voor een gezonde, democratische samenleving waarin burgers hun expressie uiten, zich laten raken en elkaar ontmoeten. D66 heeft de wethouder gevraagd extra aandacht te besteden aan het betrekken van de samenleving en met name de kunst- en cultuurorganisaties in het opstellen van deze cultuurvisie. We kijken uit naar het resultaat!

Wildgroei aan B&B’s

Tijdens de commissievergadering kwamen een aantal dappere inwoners van Zierikzee inspreken. Ze maken zich zorgen over de wildgroei van Bed & Breakfast’s (B&B’s) in hun woonomgeving. D66 staat volledig achter deze inwoners. Een centje bijverdienen aan de toeristische aantrekkelijkheid van onze gemeente moet kunnen, maar het kan niet zo zijn dat investeerders huizen opkopen om deze vervolgens uitsluitend te verhuren als B&B. Dit gaat ten koste van de kansen van jonge starters en van de leefbaarheid, want toeristen en arbeidsmigranten worden geen onderdeel van de samenleving. De andere partijen reageerden geschokt op de situatie en zegden toe hier iets aan te willen doen, maar dat vonden wij een beetje krokodillentranen. Vorig jaar diende D66 namelijk naar aanleiding van een gesprek met de dorpsraad van Burgh-Haamstede een motie in om de wildgroei van B&B’s een halt toe te roepen, maar deze motie kon toen niet op een meerderheid rekenen. We zijn blij dat de andere partijen nu ook inzien dat dit een probleem is. We verwachten binnenkort een voorstel van de wethouder om de regels voor B&B’s strenger te maken en D66 zal daar kritisch naar kijken!

Parkeren
Hoofdpoortstraat

Parkeren bij de Hoofdpoortstraat; er is al veel over gezegd en gediscussieerd. De wethouder heeft de gemeenteraad onder andere gevraagd om het budget voor het uitbreiden van de parkeergelegenheid aan de Hoofdpoortstraat in Zierikzee uit te breiden. Reden hiervoor is de grote hoeveelheid toeristen, maar ook de kermissalonwagens die iedere zomer in Zierikzee een hoop parkeerplaatsen in beslag nemen. D66 vindt het jammer dat deze uitbreiding wordt betaald uit een pot die eigenlijk bestemd is voor klimaat en dat in deze situatie de oplossing steeds is: meer parkeerplekken. Immers, meer parkeerplekken leidt doorgaans tot meer autoverkeer. Liever zien wij dat er in parkeervisies meer wordt gesproken over het stimuleren van fietsen (bijvoorbeeld goede fietsenstallingen). Bovendien nemen parkeerplekken ruimte in beslag die ook gebruikt kan worden voor woningen. Wij zullen ons standpunt blijven onderbouwen.