Woningspeculanten kunnen toeslaan in Gilze en Rijen 

Onlangs stemden in de raadsvergadering de coalitiepartijen Groen Gilze Rijen (GGR), Kern75 en de PvdA tegen een motie van D66 die ervoor kon zorgen dat speculanten en huisjesmelkers in de toekomst buitenspel gezet worden. VVD, GB en CDA steunden de motie wel.  
Deze motie was voorbereid door D66-commissielid Stefan Schoenmakers, naar aanleiding van het behandelen van het ontwerp-bestemmingsplan herontwikkeling Mgr. Schaepmanstraat 32 in Rijen (het terrein van het oude zwembad/Margriethal). Op deze locatie worden 19 nieuwbouw appartementen gebouwd. D66 Gilze en Rijen wil er alles aan doen dat deze woonruimtes betaalbaar blijven en naar onze eigen bewoners gaan. 

Beeld: D66 Gilze en Rijen

Speculanten geen kans geven 

“Je moet speculanten geen kans geven” aldus Schoenmakers. “Woningen zijn al duur genoeg en als er dan mensen de markt komen verzieken door deze woningen te kopen met als doel om deze gelijk duurder te verkopen of om duur te verhuren, dan gaat dat ten koste van onze inwoners en dat willen we niet”. 
De gemeente heeft voldoende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de woningprijs niet omhoog gedreven wordt door dit soort praktijken.  Gelukkig heeft wethouder Scheifes (GGR) aangegeven dat nu in de verkoopvoorwaarde van de 19 appartementen op is genomen dat speculatie hier onmogelijk is. Daar zijn we als D66 blij mee. 

Coalitiepartijen blokkeren bescherming tegen huisjesmelkers 

Maar D66 gaat een stapje verder en wil speculatie voor alle nieuwe woningbouw op gemeentelijke grond voorkomen. Hiervoor dienden we de motie in. Helaas gaf wethouder Machielsen (Kern75) aan hier niets in te zien. De gehele coalitie stemde tegen de motie. In het huidige coalitieprogramma staat echter: In nieuwbouwprojecten kan een zelfbewoningsverplichting gaan gelden, evenals een antispeculatiebeding. “Dit zijn de eigen afspraken van PvdA, GGR en Kern75. Waarom dan niet instemmen met de motie die alvast een gedeelte voor elkaar krijgt? Dat snap ik niet!” aldus fractievoorzitter van D66, Antonet Krol. 
Wij laten dit dossier niet rusten. D66 Gilze en Rijen wil doorgaan om onze inwoners verder te beschermen tegen huisjesmelkers, te dure verhuur en opdrijven van woningprijzen. Wij gaan voor voldoende betaalbare woonruimte voor jong, oud en alles wat er tussen zit.

Reactie? Mail: [email protected]