laten we het betaalbaar houden voor iedereen

In Nederland leven ongeveer 900.000 mensen met financiële problemen, waarvan ook in onze gemeente een grote groep. Velen kunnen daardoor niet goed maatschappelijk meedoen. Armoede mag niet het nieuwe normaal worden. D66 wil dat mensen ondersteund worden om structureel uit de armoede te blijven, om zelfstandig hun leven te kunnen leiden.
Door de gestegen energie- en winkelprijzen komen steeds meer huishoudens in problemen. Vanuit de gemeente is dat onderkend, en op basis van het armoedeonderzoek vorig jaar zijn middelen toegevoegd aan de ‘meedoenregeling’.

ondertekening door Frits van Vugt van het akkoord Beeld: D66 Gilze en Rijen

D66 aan de basis van het Armoede akkoord

Ook kwam er een Armoede akkoord waaraan tientallen maatschappelijke organisaties in onze gemeente meedoen. Dit akkoord had Rob van Uden als initiator en o.a. D66-raadslid Frits van Vugt als medeschrijver. Het Armoedeakkoord somt op hoe ervoor gezorgd kan worden dat niemand in armoede hoeft te raken of te blijven. Het Armoede akkoord is vanuit een kleine kerngroep,
waaronder D66, ontwikkeld, waar zich later vele maatschappelijke organisaties, scholen en politieke partijen bij aansloten. Zie de foto: ondertekening door Frits van Vugt van het akkoord, namens D66.
Van Vugt: “Het motto ‘Armoede hoort niet in Gilze-Rijen’ komt uit het D66-verkiezingsprogram en is als inspiratiebron gebruikt voor dit manifest. Daar zijn we als D66 trots op. Juist ook omdat we als
D66 de afgelopen jaren best veel voorstellen in de raad hebben gedaan om armoede steviger aan te pakken. Denk aan onze voorstellen ter uitbreiding van de doelgroep voor de energietoeslag en andere minimaregelingen.”

Verbeterde meedoenregeling voor hen die het financieel moeilijk hebben

Op verzoek van de raad wordt de meedoenregeling verbeterd. Die is ervoor bedoeld te voorkomen dat inwoners, als gevolg van financiële problemen, in een sociaal isolement komen. Door deze regeling krijgen zij de kosten voor maatschappelijke activiteiten vergoed tot een maximum van € 200 per persoon per jaar (dat was € 150). De doelgroep wordt fors verruimd: dat zijn niet alleen maar de bijstandsgerechtigden, maar iedereen met een inkomen tot 130% sociaal minimum. De gemeenteraad gaat deze regeling binnenkort bespreken en hopelijk vaststellen.

D66 wil het betaalbaar houden

Overigens zijn hogere kosten van levensonderhoud voor (bijna) iedereen een probleem. Vandaar dat D66 blij is dat de huidige regering vorig jaar compensatieregelingen heeft gemaakt voor de gestegen energielasten. Maar er ligt ook een relatie met de Europese Unie. D66 wil dat mensen aan het eind van de maand meer geld in hun portemonnee overhouden. Door samen te werken in Europa kunnen we salarissen verhogen en prijzen van boodschappen verlagen.
Vragen/opmerkingen mail: [email protected]