hittestress, droogte en negatieve gezondheidseffecten door bomenkap in Rijen

Door de stijging van tropische dagen en warme nachten hebben steeds meer mensen ‘s zomers last van hittestress. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zelfs leidend tot overlijden. Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen, chronisch zieken en kinderen lopen risico. Het is van belang dat de gemeente maatregelen neemt om hittestress en verdroging tegen te gaan, bijvoorbeeld door buurten te vergroenen.
In al onze kernen merken we echter het tegenovergestelde. Er worden op grote schaal volwassen bomen gekapt, wat een negatieve invloed heeft op de gezondheid van de inwoners.

Beeld: D66 Gilze en Rijen

Het grote belang van volwassen bomen

Antonet Krol, fractievoorzitter D66: “Na de kap van honderden volwassen bomen elders in de gemeente, staan nu 23 moeraseiken in de Sterkenhoeve (Rijen) op het punt om te
worden omgehakt. Dit zal de temperatuur op warme dagen in die straat met zo’n 6 tot 7 graden doen stijgen, omdat de boomkruin met zo’n 80% afneemt. De nieuwe aanplant heeft
een veel kleinere kruin, die zelfs bij volwassenheid nooit zo groot zal worden als de huidige bomen.
Daarnaast zal het vermogen van de nieuwe aanplant om fijnstof en andere vervuilende stoffen af te vangen aanzienlijk verminderen. De huidige bomen filteren jaarlijks ongeveer
160 kg luchtvervuilende stoffen uit de lucht, wat neerkomt op zo’n € 1.110 per jaar!
Bovendien houden ze zo’n 57.000 liter water vast, wat essentieel is voor al het ander groen in de buurt, om niet uit te drogen.”

College en coalitiepartijen beloven veel, maar doen weinig

Ondanks de grote woorden in verkiezingsprogramma’s en het coalitieakkoord van GroenGilzeRijen , Kern’75 en PvdA over het vergroenen van wijken en het planten van bomen, lijken deze fracties zich niet te bekommeren om de ernstige gevolgen van het kappen van waardevolle bomen, onder verantwoordelijkheid van wethouder Machielsen (Kern’75).
Krol: “Voor D66 staat de gezondheid van inwoners centraal en daarom toetsen wij dan ook alle raadsvoorstellen aan de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van de inwoners.”


Vindt u uw gezondheid en die van uw kinderen en ouders ook belangrijk en wilt u hierover met ons meepraten?
Neem dan contact met ons op via
[email protected]. U kunt ook op de koffie komen. Voor data van de koffiemomentjes: volg ons op facebook of instagram.