gemeentelijke tekorten – zet het mes eerst in eigen vlees

In juli besprak de gemeenteraad de vooruitzichten voor 2025 en volgende jaren: de Perspectiefnota 2025.
Onze D66-bijdrage was eerlijk en kritisch. Wij waarschuwen al enige tijd voor onnodige uitgaven, zeker nu het ‘ravijnjaar’ eraan komt (vanaf 2026 krijgen gemeente een lagere bijdrage vanuit het Rijk). De impact van het ravijnjaar op de gemeente Gilze en Rijen is nog steeds niet door het college in kaart gebracht, al weten we dat we miljoenen tekort komen. 30 september krijgt de raad pas de voorstellen van het college waar kan worden bezuinigd. Voor D66 is het duidelijk: er zal in ieder geval eerst naar de eigen organisatie gekeken moeten worden. Zo heeft de gemeente (inclusief inhuur) 21% (!) meer medewerkers dan gemiddeld.

Antonet en Frits in de raadzaal

Antonet en Frits in de raadzaal Beeld: D66 Gilze en Rijen

Het zwaard van Damocles hangt boven de gemeentelijk financiën

Al jaren roept het college van B&W dat we financieel gezond zijn. Dit klonk te mooi om waar te zijn en dit is het ook. De zwarte cijfers zijn het resultaat van alsmaar uitstellen van werkzaamheden en plannen. Straten die niet door de veiligheidskeuring komen, het regulier en serviceonderhoud buitenruimte dat achter loopt, het riool waar van alles aan schort, en de jeugdzorg die in gebreke blijft. Bovendien lopen we t.o.v. andere gemeenten achter met de energietransitie. Dit alles vraagt om forse investeringen en dat met het ravijnjaar in het vooruitzicht. Antonet Krol, fractievoorzitter D66: “Wij vinden het daarom niet verantwoord om de kosten de ambtelijke ABG-organisatie te laten oplopen en willen deze voorlopig bevriezen voor 2025 e.v.. Helaas kon dit niet op de steun van de coalitiepartijen Kern’75, GGR en PvdA rekenen.”

Wel geld voor inwonersondersteuning, steun openbare vervoer en verenigingen

Een aantal zaken kregen we wel voor elkaar. Door ons voorstel blijft geld beschikbaar om ideeën van inwoners te ondersteunen, hebben we steun gekregen voor de motie van Frits van Vugt (raadslid D66)  over de busverbinding tussen Gilze/AZC en Chaam. En door onze steun  worden de verenigingen ontzien bij de komende bezuinigingen. We zijn niet akkoord gegaan met de meerjarenbegroting, omdat hier voor bijna €1.000.000,- jaarlijks het nieuwe, maar onnodige ABG-kantoor in zit. Daar gaat wat ons betreft een streep door.  
 
Vragen/opmerkingen? Mail: [email protected]