“Geen afvalverwerking naast het speelbos Gilze”

Het waarborgen van een gezonde leefomgeving staat hoog op de agenda van D66. Niet alles kan overal. Daarom zijn er speciale locaties aangewezen voor bedrijven: industrieterreinen.
Hiermee kunnen problemen zoals vervuiling, verkeersknelpunten en stedenbouwkundige uitdagingen worden voorkomen.
Antonet Krol, raadslid D66: “Wij zijn van mening dat er geen twijfel mogelijk is wat betreft het zeven van rubberkorrels uit zand (infill-materiaal): dat valt onder milieucategorie
4.2.namelijk ‘Afvalverwerking’ (best een zware milieucategorie). Deze hoort thuis op een industrieterrein en niet in het buitengebied zoals op het gronddepot op Klein Zwitserland
(Gilze). Afvalverwerking pal naast een natuurnetwerk, speelbos, scoutinggebouw en een recreatiebedrijf is wat onze fractie betreft volstrekt ondenkbaar.”

Gronddepot aan Klein Zwitserland in Gilze Beeld: D66 Gilze en Rijen

Schadelijk voor de biodiversiteit

Het RIVM heeft al eerder aangetoond dat rubberkorrels, afkomstig van sportvelden, schadelijk zijn voor de biodiversiteit wanneer ze in de natuur terechtkomen. Nu al worden in het naastgelegen speelbos en in het Natuur Netwerk Brabant deze korrels aangetroffen.
Deze zijn afkomstig van het bedrijf dat ze wil verwerken op Klein Zwitserland, waar het infillmateriaal inmiddels al meer dan 6 jaar lang en meters hoog ligt opgeslagen.

Tijdens de commissievergadering Ruimte van 23 april j.l. verschool wethouder Machielsen (Kern’75) zich andermaal achter de Omgevingsdienst, zoals eerder bij de beantwoording van schriftelijke vragen hierover. Maar het is toch echt het college zelf dat in eerste instantie medewerking heeft verleend aan het principeverzoek om op deze locatie afvalverwerking toe te staan.
D66 vindt het onbegrijpelijk dat wethouder Machielsen zelf en met hem zijn fractie Kern’75 geen bezwaar ziet in een dergelijk bedrijf op een dergelijke plek.

D66 strijdt voor een gezonde leefomgeving

Wethouder Machielsen kon tijdens de commissievergadering geen antwoord geven op aanvullende vragen. Hij leek niet op de hoogte te zijn van de milieucategorie van het bedrijf en had geen kennis van de risico’s voor gezondheid en natuur. Ook toen de wethouder
geconfronteerd werd met het feit dat er geen omgevingsdialoog had plaatsgevonden zat hij met zijn mond vol tanden. Het was onthutsend!

Krol: “D66 zal bezwaar maken tegen dit voorstel. Wij hopen dat de ondernemer een geschikte locatie op een passend industrieterrein vindt, waar zijn activiteiten geen gevaar vormen voor de gezondheid en het milieu.”

Wilt u reageren?
Mail: [email protected]