Geen 2e
TUF milieucatastrofe in Gilze!

Herinnert u zich nog oktober 2018? Een enorme brand verwoestte TUF Recycling in Dongen, met alle vervuilende gevolgen van dien. TUF was van plan kunstgrasmatten te recyclen, maar dit bleek een lastige onderneming. Kunstgrasmatten stapelden zich op, op industrieterrein Tiggelrijt. Gelukkig sprong de eigenaar van Dongen Pallets in om de verontreiniging op te ruimen, waarmee de inwoners van Dongen nipt aan ernstige financiële gevolgen ontsnapten.
Dit dreigt nu te gebeuren in Gilze.

Beeld: D66 Gilze en Rijen

College Gilze en Rijen kan kritische vragen niet beantwoorden

Antonet Krol, raadslid D66: “Na deze gebeurtenis zou je verwachten dat elke gemeente in Nederland, grondig zou nadenken alvorens toestemming te geven voor het uitkloppen van kunstgrasmatten en het zeven van de vervuiling die erin zit (zogenaamde infill van zand en rubberkorrels).” Zo niet de gemeente Gilze en Rijen. In augustus 2019 stemde het toenmalige college in met een verzoek om kunstgrasmatten te zeven op locatie Klein Zwitserland. Tot twee weken geleden wist de gemeenteraad hier niets van.
Krol is verbaasd: “Plots lag er een raadsvoorstel om een verklaring van geen bezwaar af te geven. Vragen van verschillende partijen, waaronder de onze, over wat er precies op deze locatie gaat gebeuren, kon wethouder Machielsen (Kern’75) niet beantwoorden. Hij wees bij elke vraag naar de Omgevingsdienst, die blijkbaar nog niet aan beantwoording was toegekomen.”

Bewerking kunstgrasmatten hoort op industrieterrein, niet bij natuur

Opvallend is dat de raad wordt gevraagd geen bezwaar aan te tekenen, terwijl de wethouder blijkbaar niet op de hoogte is van de risico’s voor de gemeente. D66 is van mening dat IPPC-bedrijven, waaronder kunstgrasrecycling valt (bedrijven met milieurisico’s) niet thuishoren in een agrarische omgeving, maar op een industrieterrein, bij voorkeur dichtbij een producent die de vrijgekomen stoffen direct kan hergebruiken.
Krol benadrukt: “De locatie Klein Zwitserland 22 ligt bovendien pal naast het Natuur Netwerk Brabant en het Speelbos. En uit de beantwoording van vragen die wij stelden n.a.v. een
artikel in BNdeStem, blijkt dat er inmiddels al minimaal 6 jaar verontreinigde grond ligt op het terrein – onacceptabel! Daarom achten wij deze locatie ongeschikt, los van het risico dat
er straks in Gilze bergen met kunstgrasmatten rijzen, omdat de verwerkingscapaciteit elders beperkt is.” Een tweede TUF-scenario willen wij als D66 vermijden!
Wilt u reageren? Mail: [email protected]