Geef de jeugd een stem en betere faciliteiten

Al jarenlang komt D66 op voor de positie van jongeren. Maar we zien maar langzaam verbeteringen. Tot op heden komen jongeren er maar bekaaid af binnen het gemeentelijk beleid. Er kwamen wel twee “jongerenontmoetingplekken” (JOP’s) waar niemand op zat te wachten. Activiteiten voor de jeugd worden er maar amper georganiseerd.
Wel is er – mede door onze inspanningen  – eindelijk doorgepakt bij de renovatie van het scoutinggebouw De Zwerfkei in Rijen. Er is nog veel te doen. Maar de gemeentelijke molens draaien langzaam.

Beeld: D66 Gilze en Rijen

Laat de stem van de jeugd door klinken

Eind vorige jaar hebben we als ‘volwassen’ gemeenteraad de jeugdgemeenteraad versterkt. Deze bestaat uit afgevaardigden van groep 7 basisschool. Zij krijgen meer armslag om ook zelf dingen te regelen.
Een poging van D66 om ook een jongerenraad op te richten voor de leeftijdscategorie 12 jaar en ouder, haalde het helaas niet. Frits van Vugt, de indiener van dit voorstel: “Dat is jammer, want daarmee heeft deze groep die naar het voortgezet onderwijs gaat, geen specifieke mogelijkheid om hun wensen en plannen te laten horen in onze gemeente. Wij blijven ons daarvoor inspannen!”

Gemeenteraad was het beu

Vlak voor de zomer van vorig jaar waren diverse gemeenteraadsfracties het beu, en vroegen op 10 juli wethouder Doremalen (PvdA) in de breed gedragen motie “jongeren faciliteren” om meer te doen voor de jeugd. In het jongerencentrum A16 worden amper activiteiten georganiseerd door het jongerenwerk, terwijl dat prachtige jeugdhonk op een ideale locatie is. De wekelijkse bus in Gilze, waar de jeugd kon chillen, kwam ook al een tijdje niet meer, want de bus was kaduuk op oplappen had blijkbaar geen nut.
Wel waren er foeilelijke zeecontainers geplaatst, aan de Warande in Gilze en in de Wolfsweide in Rijen, waar jongeren amper of niet kwamen. Bij die in Rijen waren al diverse vernielingen aangericht en signalen dat er gedeald werd.
De motie riep ook op om de wensen van jongeren te gaan inventariseren, en vooral ook te kijken naar hun ideeën en behoeften naar vrijetijdsvoorzieningen. Zo ontbreekt er in Gilze een jeugdhonk – iets waar D66 al vaker aandacht voor heeft gevraagd. Net zoals voor het beter gebruiken van A16 in Rijen. Ook is daar nog steeds geen nieuwe skatebaan verschenen, terwijl dat al lang geleden beloofd is. Gelukkig is er sinds kort wel een ‘jongerenaanjager’ in dienst die tot taak heeft om de jongeren te organiseren en hen een ‘stem’ te geven.

Resultaat van het behoeftenonderzoek valt tegen

In december kwam wethouder Doremalen terug met de resultaten van het “behoeftenonderzoek” onder jongeren. Slechts een beperkt aantal jongeren had een ingehuurd bureau kunnen bereiken, en de vragen waar het om ging, waren niet gesteld. Dat onderzoek had dus weinig nut gehad, zodat die opdracht bij de ‘jongerenaanjager’ is gelegd. In de commissie Samenleving van 31 januari toonden veel raadsleden hun ongenoegen met deze beperkte voortgang door de wethouder.

Tot opluchting van D66: de vieze en onnutte JOP’s gaan verdwijnen

In de vergadering van 19 februari jl. hebben D66 en GGR vervolgens een motie ingediend om nu eindelijk te stoppen met de JOP’s in Rijen en Gilze, die feitelijk niet door jongeren worden gebruikt. Frits van Vugt: “Ze zien er smerig uit, zijn niet weersbestendig en zijn dus geen fijne plek waar we de jeugd blij mee maken. Indertijd waren die locaties door de gemeente, het jongerenwerk en andere professionals gekozen, zonder dat daarbij de jongeren zelf of de buurt waren betrokken. Eerdere moties van D66 en GGR in de afgelopen twee jaar om met deze JOP’s te stoppen hadden toen geen meerderheid gehaald.” Maar met de steun van de VVD en het CDA was er onlangs wel een politieke meerderheid om deze zeecontainers voor eind maart te verwijderen. Wij zijn daar om meerderlei redenen blij om. 
Dat geeft de jongeren tevens de mogelijkheid om opnieuw na te denken over op welke manier ze elkaar willen ontmoeten en wat ze daar voor nodig hebben. Onze steun hebben ze daarbij.
 
Reageren? Mail: [email protected].