Er wordt door de gemeente onvoldoende naar
jongeren geluisterd

Inwonersparticipatie is een ondergeschoven kindje in Gilze en Rijen. Ondanks mooie woorden, komt de inspraak niet echt van de grond, behalve waar het wettelijk verplicht is.
De belofte om inwonersparticipatie te verbeteren is na drie jaar nog steeds niet ingelost.
Ook jongeren worden door de gemeente (nog) niet serieus genomen. Daar moet snel verbetering in komen! D66 heeft daar ideeën over.

Raadsleden Frits van Vugt en Antonet Krol Beeld: D66 Gilze en Rijen

Veel inwoners vinden dat de gemeente niet in hun mening is geïnteresseerd

In de Burgerpeiling (2022) wordt de mening van dorpsgenoten onderzocht. Op de stelling “de gemeente luistert naar de mening van haar inwoners” scoort slechts 24% positief tegenover 34% onvoldoende. De rest zit daar tussenin. Zo’n slechte score moet te denken geven.
Als D66-fractie horen wij regelmatig van inwoners dat men een ‘dove en stomme’ gemeente tegenover zich vindt: vaak geen reactie op brieven, mails en telefoontjes.

Ook jongeren worden nog steeds niet gehoord

Ook voor jongeren moet het een crime zijn om iets bij de gemeente te bereiken. Het college van B&W belijdt wel met woorden dat ze de jeugd serieus neemt, maar doet dat niet. Bij de totstandkoming van Jongerenontmoetingsplaatsen (JOP’s) waren de jongeren zelf niet
betrokken. Het werd dan ook niks: geen jongeren, wel vandalisme. Geen wonder dat de gemeenteraad – tegen de wil van wethouder Doremalen (PvdA) – beide JOP’s in Rijen en Gilze vorige maand liet sluiten. Maar deze wethouder blijft hardnekkig: ook de plaatsing van
een tijdelijke jongerenhonkcontainer (in Gilze) was een onderonsje van jongerenwerkers en de gemeente, en ging buiten de jongeren om.
Samen met andere partijen diende raadslid Frits van Vugt (D66) vorig jaar juli de Motie “Jongeren faciliteren” in. Daarin vroegen wij het college te onderzoeken wat er onder jongeren leeft, en om voor betere jeugdvoorzieningen in Gilze en Rijen te zorgen. Er is
sindsdien alleen een beperkt onderzoekje gedaan. Wij wachten nog op volledige uitvoering door het college.
Ook is er de skatebaan in Rijen nog steeds niet. Daar wordt al minimaal 2 jaar op gewacht.

(Nog) geen jongerenraad

Er is ook in de gemeenteraad nog veel te verbeteren. De gemeente kent al wel een jeugdgemeenteraad waar basisschoolleerlingen (van groep 7) in zitten. Maar toen raadslid Frits van Vugt afgelopen november het voorstel deed om voor de leeftijdscategorie
daarboven (12- 18 jaar) een heuse jongerenraad in te stellen, die voor de belangen van jongeren zou gaan opkomen, werd dit verworpen door de rest van de gemeenteraad. Mede omdat wethouder Doremalen een jongerenraad niet zag zitten Een jeugdplatform serieuze kansen geven om mee te denken en invloed uit te oefenen, vinden sommigen blijkbaar een brug te ver. Nog een wereld te winnen in Gilze en Rijen!
Gelukkig is er ook een ‘jongerenaanjaagster’ aangesteld, in de persoon van Julie Pakbier, die de jeugd een stem moet geven. Wij hopen dat dit lukt.

Jongeren met ideeën of wensen: laat je horen! Ook bij D66…

D66 hoopt dat jongeren hierdoor niet ontmoedigd worden. Want er zijn redenen genoeg om toch van zich te laten horen, en bij de gemeente aan de bel te trekken als zaken niet deugen.
Of als men goede ideeën heeft, waar de gemeente bij kan helpen. Ze kunnen desgewenst ook bij de D66-fractie aankloppen. Raadsleden Antonet Krol en Frits van Vugt willen graag met hen meedenken, en waar mogelijk steun verlenen.

Reageren? Mail: [email protected]