D66: Terugblik op een succesvol 2023 

Met de oliebollen net achter de kiezen, wensen wij u een voorspoedig 2024. Wij gaan als lokale politiek partij ook in het nieuwe jaar weer volop voor u aan de slag. We bouwen daarbij voort op vele zaken die we al tot stand hebben kunnen brengen in 2023. 

Beeld: D66 Gilze en Rijen

D66 komt op voor serieuze inspraakmogelijkheden voor burgers

Laten we eens starten met een recent succes, op het terrein waar D66 regelmatig de aandacht voor vraagt: inwonersparticipatie komt nog steeds niet voldoende uit de verf. Zo stelde het college van B en W onlangs voor om de inspraaktermijn te bekorten van 6 naar 4 weken, zonder dat dit expliciet werd vermeld in het raadsvoorstel. De andere fracties hadden dit (aanvankelijk) niet door, totdat D66-raadslid Frits van Vugt daarop wees. Na een lang debat in de gemeenteraad overtuigde hij alle andere fracties dat het collegevoorstel heel slecht zou uitpakken voor de inwoners. Uiteindelijk stemden alle andere fracties in met zijn voorstel om de inspraaktermijn op zes weken te houden.  
Zo kreeg Van Vugt het ook voor elkaar dat het college voortaan gaat kijken of dat wijkverenigingen, buurtapp-groepen en verenigingen van eigenaren eerder betrokken kunnen worden bij wat in hun straat of wijk aan de orde is

Verzet D66 tegen auto-te-gast tunnel gehonoreerd 

Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad om de voorgenomen auto-te-gast tunnel bij het station in Rijen af te blazen, en daarvoor in de plaats in te zetten op een langzaam verkeerstunnel. Hier heeft D66 jarenlang voor geijverd. Eindelijk ging het dure en gevaarlijke verkeersplan dat door wethouders van Kern’75, VVD, CDA en GB ontwikkeld was, de prullenbak in. De petitie van D66, die ruim 800 handtekeningen kreeg, wordt daarmee uitgevoerd. 

D66 zet zich in voor betaalbare woningen

Antonet Krol, D66-raadslid: “Wij hamerden op betaalbare woningen, waarbij eigen inwoners voorrang krijgen. En willen gezonde buurten met schone lucht en bomen en bloemen. Wij zetten ons in voor straten waar het veilig is en waar kinderen weer kunnen spelen.” 

Steun voor VIP en renovatie scoutinggebouw 

Verder hebben we ons afgelopen jaar ingezet om VIP-voor-elkaar haar goede werk als vrijwilligersorganisatie voort te kunnen zetten. Met behoud van de eigen verantwoordelijkheid voor de organisatie en haar voortreffelijke manier van werken. 
Wij hebben ons sterk gemaakt voor de renovatie van het clubgebouw van scouting Rijen. Dat is gelukt, waarbij we ons extra ingespannen hebben dat er een duurzaam te gebruiken gebouw komt te staan.

D66 strijdt voor beter openbaar vervoer, voor iedereen 

Een motie van D66 om buslijn 130 op meer haltes te laten stoppen kreeg de steun van de voltallige gemeenteraad. Deze motie riep het college ook op om het schrappen van eerdere busritten terug te draaien. Dit kwam bovenop de petities die D66 en PvdA eerder hadden gehouden om de bezuinigingen van Arriva op zowel buslijn 130 als 131 terug te draaien. 
In december kwam het bericht van Arriva dat er inderdaad weer meer bussen gaan rijden. Onze hardnekkigheid werd daarmee beloond. 
Een motie om te bezien of busvervoer gratis kan worden voor minima werd mede door D66 ingediend. 

D66 wil de groene buffer tussen Rijen en Tilburg-Reeshof versterken 

Een motie van de hand van Antonet Krol om samen met Tilburg te onderzoeken of dat de groene ontwikkeling tussen de Reeshof en het Rijensbroek versterkt kan worden, werd unaniem door de raad onderschreven. De bedoeling is dat er een robuuste ecologische verbindingszone Groote Leij tot stand komt

Mantelzorgcompliment hoger door inzet D66 

Vijf keer probeerde Frits van Vugt om de eerdere bezuiniging op het mantelzorgcompliment terug te draaien. Telkens lukte dat niet. Maar de aanhouder wint: eindelijk ging de gemeenteraad met zijn voorstel akkoord, en steeg de waarde van het compliment van €75 naar €100. 


Wil jij samen met ons de wensen van inwoners waarmaken? Neem dan contact op: [email protected]