“Agge mar leut hat” (en houdt!)

Als u dit leest is het carnaval weer voorbij in Dringersgat (Gilze), Wringersgat(Rijen), Papslokkersgat (Molenschot) en ‘t Krimpersgat (Hulten). 
Iedereen heeft kunnen genieten van de grote optocht en die van de kinderen. Van het strikkenbal tot het pyjamabal, van het wijvesjouwe tot het brakkenfist.

Beeld: Frits van Vugt

Plaagstootjes horen erbij

Carnaval is niet alleen de tijd van gezelligheid en even uit de band springen, maar ook van de omgekeerde wereld. Even met andere ogen en met humor kijken naar wat er gebeurt. Op sauwelavonden en in de optochten wordt vaak de draak gestoken met de lokale politiek. Of wat plaagstootjes uitgedeeld. Dat was bijvoorbeeld goed te zien bij de optocht in Dringersgat.
“Gin luchtkasteel maar sportpalèès”: beter kon het lange wachten op de vervanger van sporthal Achter de Tuintjes niet verwoord worden (en prachtig uitgebeeld) door carnavalsvereniging Fraanciskus. 
En dat er dan tijdelijk een opblaashal voor nodig is, roept ook veel hilariteit op – zeker als men het verschil niet weet tussen het opblazen met een fietspomp of met dynamiet. Carnavalsvereniging Drubhout wist er wel raad mee.
Maar of men fiducie heeft in het einde van de financiële tegenvallers met de sporthal, die aanvankelijk zo’n 3 miljoen had moeten kosten, maar nu het vierdubbele is? Blijkbaar niet: ”€12.500.000.- van begin tot (t)ent?” was er bij de opblaashal te lezen.

Kunde van de geminte op aon?

“Stoep en straote zen slegt – ginne steen ligt regt. Van de geminte kunde nieop aon – daarom  ben ik aon de slag gegaon”. Dat was de slogan van Erik Beune, en die was daarom in de weer om kapotte staten op te lappen, wat door de gemeente wordt nagelaten. Daar kun je met een politieke motie in de gemeenteraad niet tegenop. Heel goed dat het gesignaleerd werd.
Maar ook allerlei maatschappelijk issues passeerden de revue via de sprookjes van de Efteling: (trans)Hans die eigenlijk Grietje had willen zijn, Sneeuwwitje dat ongewenst gedrag signaleerde en te kort personeel in de vorm van een kabouter: carnavalsvereniging Ketel had actuele thema’s.
 
Denkt u nou ook: “Daworwirwè” de komende tijd in de politiek? Kom dan eens langs bij een fractieoverleg of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek. We zijn te bereiken via: [email protected].