Aanpak woningnood prioriteit boven ABG-ambtenarenkantoor

Vorige maand schreven wij dat wij het te voorbarig vinden om nu een besluit te nemen over de aankoop en verbouw van het FourStar-gebouw in Rijen. De gemeente wil hier de ABG-ambtenaren (die voor onze gemeente werken) huisvesten. Er zijn diverse redenen waarom dit niet verstandig is.

Beeld: D66 Gilze en Rijen

Ambtenarenkantoor nu financieel onverantwoord

Ten eerste zijn de uiteindelijke kosten nog onbekend. De schattingen, inclusief de aankoop van het gebouw, variëren tussen €500.000 en €1.000.000 per jaar gedurende ongeveer 40 jaar. Daarnaast dreigt een financieel ‘ravijn’ vanaf 2026, wat inhoudt dat de financiële bijdrage van het Rijk aan gemeenten zal verminderen. Met deze onzekere financiële vooruitzichten vindt D66 het veel te vroeg om een besluit te nemen voor een compleet nieuw (en overbodig) kantoor voor ABG-ambtenaren. Omdat voor iedereen in de huidige gemeentehuizen voldoende plek is.

Dure aankoop

Echter, wethouder Scheifes van Groen Gilze Rijen (GGR) heeft haast. Hij is zelfs bereid om €1.050.000 (+37%) meer te betalen dan de taxatiewaarde van het gebouw. Ook schendt hij hiermee de afspraken over de beslismomenten, die tot nu toe heilig waren. Volgens hem is de aankoop een éénmalige kans die niet meer voorbij komt (dit zei men destijds ook over de Audax-locatie!).

56 betaalbare woningen weggekaapt door college van B&W

Wat D66 echter pas echt verontrust, is de reden achter deze haast. Frits van Vugt, D66-raadslid: “Tijdens een commissievergadering gaf wethouder Scheifes aan dat, als het pand niet in februari wordt gekocht, de verkopende partij het oorspronkelijke plan weer oppakt”. Dat oorspronkelijke plan is om van het FourStar-gebouw een appartementencomplex met 56 betaalbare woningen te maken die zeer geschikt zijn voor één- en tweepersoonshuishoudens. Woningen voor starters en senioren dus, waar we juist heel veel behoeft aan hebben.

Andere prioriteiten

D66 vindt het onbegrijpelijk dat andere partijen, waaronder de coalitiepartijen Kern ’75, GGR en PvdA, de voorkeur geven aan een ambtenarenpaleis boven betaalbare woningen. D66-raadslid Antonet Krol: “De ambtenaren moeten hun werk goed kunnen doen. Als er verbeteringen moeten plaatsvinden aan de huidige huisvesting valt daarover te praten.  Maar als raadslid moeten wij ook prioriteiten aangeven. De woningnood heeft voor ons voorrang. Daarom ligt onze keuze bij betaalbare woningen voor onze inwoners”.
Reageren? Mail: [email protected].