D66 is de tweede partij van Nederland

Het is gelukt! D66 won de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Slechts één keer – in 1994 – werd D66 net zo groot. Nog nooit was D66 de tweede partij van Nederland. Nog nooit stemden 1,5 miljoen mensen op D66. Sinds 2010 heeft D66 bij iedere Tweede Kamerverkiezingen gewonnen. Dit vertrouwen van de kiezer is een zware verantwoordelijkheid op onze schouders. Hieronder lees je de brief van D66-leider Sigrid Kaag aan onze leden over de verkiezingsuitslag. Het is gelukt.

Sigrid Kaag - D66-leider Sigrid Kaag viert de overwinning bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Beeld: Martijn Beekman

Wij zijn er samen in geslaagd de kiezers te laten zien wie wij zijn. Wat wij te bieden hebben. Deze buitengewone prestatie is van ons allemaal. Het was niet vanzelfsprekend. Daar ben ik me van bewust.
Als je begint aan een avontuur als dit geloof je in een boodschap. Maar je moet altijd maar afwachten of mensen die boodschap ook horen. Er was in het begin zeker ook kritiek.

Maar in de afgelopen maanden bekroop mij het gevoel dat mensen klaar waren voor het optimisme van D66.

Wat ik altijd heb geloofd – en wat voor mij gisteren is bevestigd – is dat Nederlanders niet extreem zijn maar juist gematigd. Mensen waarderen positiviteit. Uitgaan van eigen kracht. Anderen in hun waarde laten.

Nederlanders zijn iedere dag bezig het leven een beetje beter te maken. Met hun gezin, met vrienden, met de buurt. Leraren, ondernemers, studenten, ouders, grootouders. Onze boodschap heeft weerklank gevonden bij hen. En van alle dingen waar ik dankbaar voor ben is dat voor mij het meest dierbaar.

Ik zie het vertrouwen dat wij als D66 hebben gekregen ook als een bevestiging. Een bevestiging dat wij als de enige progressieve partij de afgelopen jaren echte invloed hebben gehad.

Wij hebben bewezen dat een stem op D66 waarde heeft. Wij hebben dat met hard werk laten zien en de kiezer heeft dat beloond.
Maar wij wisten: het is niet genoeg. En dat ziet de kiezer ook. Dat hebben wij in deze campagne verteld. En die boodschap is óók aangekomen.

Het aanpakken van de klimaatramp kan niet meer wachten. Dat gaat een ongekende impuls aan onze welvaart geven, waarin we gelijker gaan delen. Investeren in onderwijs, in goed wonen voor iedereen, in onze rechtstaat: het kan niet meer wachten.

Om dat te bereiken willen we samenwerken. Wij willen progressiever, eerlijker en vooral groener. En dus ja, daarbij zullen we rekening moeten houden met onze partners.

De last van de grootste van alle partijen zijn ligt helaas nog niet op onze schouders. Maar ik weet dat deze uitslag betekent dat er een grote verantwoordelijkheid op ons rust. Met het in ons gestelde vertrouwen moeten we heel serieus omgaan. Op basis van de inhoud willen wij aan de slag. Constructief. Voor alle Nederlanders.

Wij weten waar we naar toe willen.

Sigrid Kaag