Wij geloven in preventie boven repressie

D66 Stichtse Vecht gelooft dat als je jongeren een positief toekomstbeeld biedt, zij minder in de verleiding komen de criminaliteit in te gaan.

Voorkomen is beter dan bestrijden

D66 Stichtse Vecht gelooft dat preventief optreden onze samenleving meer oplevert dan alleen repressief optreden. Opsluiten klinkt eenvoudiger dan opleiden, maar opleiden is volgens ons een betere investering. En dan niet alleen het opleiden van de jongeren, maar ook van onze samenleving. Van docenten die schooladvies geven tot werkgevers en uitzendbureaus die de banen verdelen. We moeten ons bewust zijn waarom jongeren de keuzes maken die ze maken. Dan kunnen we veel criminaliteit voorkomen in plaats van bestrijden.

Niet straffen om het straffen

Natuurlijk zijn we niet blind zijn voor de overlast van criminaliteit. We moeten als samenleving streng optreden en handhaven waar nodig. Gezag van politie en boa’s respecteren. Maar niet straffen om het straffen als symboolpolitiek. Een straf moet als doel hebben dat de samenleving er beter van wordt. En daar komt meer bij kijken dan alleen een streng regime.

Laat iedereen vrij, maar niemand vallen.