D66 Stichtse Vecht solidair met alle vrouwen

Vandaag is het internationale vrouwendag: een dag waarbij wij stilstaan bij de rechten, krachten en toegevoegde waarde van vrouwen. Bij hoe ver wij al zijn gekomen als je kijkt naar de positie van vrouwen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Maar ook bij het feit dat we er nog lang niet zijn, want overal ter wereld strijden vrouwen nog voor een gelijke behandeling die nog vrijwel nergens vanzelfsprekend is. Ook niet in Nederland.

Solidariteitsverklaring van de stichtse vechtse politiek partijen CDA, D66, Groenlinks, PvdA, Samen Stichtse Vecht, SP, Streekbelangen en VVD met vrouwen die internationaal strijden voor zelfbeschikking, vrijheid en gelijke behandeling.

Beeld: Gemeente Stichtse Vecht

Loonkloof nog steeds niet gedicht

In Nederland worden vrouwen nog steeds structureel minder betaald voor vergelijkbaar werk dan mannen. Dit terwijl het gemiddelde opleidingsniveau van vrouwen in Nederland wel hoger ligt. In 2021 betrof de loonkloof nog 13,7%. Een deel van deze loonkloof is te verklaren door zwangerschaps- en moederschapsdiscriminatie. Werkende moeders krijgen minder vaak een promotie en hebben te maken met stilstaand loon in de jaren dat ze zwanger zijn. Daarbij lopen vrouwen bij zwangerschap het risico dat hun contract niet wordt verlengd of dat ze simpelweg niet worden aangenomen voor een nieuwe functie. Dit terwijl vaders juist meer gaan verdienen en sneller een promotie krijgen na het ouderschap, ook wel de vaderschapsbonus genoemd.

Toegankelijkheid abortus onder druk

Maar de ongelijkheid van vrouwen gaat verder dan alleen de werkvloer. Zo wordt er eens in de acht dagen in Nederland een vrouw vermoord omdat ze vrouw is en staat de toegankelijkheid van abortus onder druk. Nog altijd moeten vrouwen langs anti-abortusdemonstranten lopen als ze naar een abortuskliniek gaan en abortus staat nog steeds in het wetboek van strafrecht.

Strijd nog lang niet gestreden

Dit is nog maar het topje van de ijsberg en geen cijfers om trots op te zijn. Wat het nog schrijnender maakt, is dat wij het in Nederland in vergelijking met de rest van de wereld heel erg goed doen. Afhankelijk van welke meetcriteria er worden gebruikt, staat nederland regelmatig in de top 5 van meest gelijkwaardige landen gemeten op gender.

De strijd voor gendergelijkheid is dus nog lang niet gestreden. Vandaar dat wij vandaag stil staan bij Internationale vrouwendag en onze solidariteit uiten met alle vrouwen die strijden voor hun rechten. Dit doen wij niet alleen vandaag, maar het hele jaar door, wij zetten ons in om vrouwen ook in de politiek te vertegenwoordigen.