Persoonlijke afdronk Statenvergadering 8 november

Deze Statenvergadering heb ik me toegelegd op twee onderwerpen, steun verkrijgen voor de zogenaamde beeldbepalende evenementen in Overijssel en de energietransitie.

Beeldbepalende evenementen

Wat is er aan de hand met de beeldbepalende evenementen? Er wordt behoorlijk op bezuinigd en dat is jammer. De nieuwe coalitie heeft het geserveerde bedrag voor de komende coalitie periode niet geïndexeerd wat de facto een bezuiniging inhoudt van 22%.

De afgelopen 4 jaar hebben 17 evenementen steun gekregen vanuit de provincie. Een onafhankelijke commissie selecteert waardoor er geen politieke invloed is op wie er subsidie krijgt en wie niet (niet onbelangrijk!). Het resultaat is een mooie mix van sportieve en culturele evenementen welke een zeer divers publiek aanspreken. Er is uit onderzoek gebleken dat ze zeer worden gewaardeerd door bezoekers en het imago van de provincie versterken. Voorbeelden van beeld bepalende evenementen zijn Gogbot in Enschede, de Military in Boekelo, de FBK games en Art Brut in Hengelo en het bevrijdingsfestival in Zwolle. Kortom: waardevol, succesvol en zeer gewaardeerd.

Een beetje tegen de stroom in getracht om steun te krijgen voor het indexeren van de provinciale bijdrage zodat deze evenementen zekerheid krijgen over steun van de provincie. Tevergeefs want schermend met argumenten over het niet structureel in willen zetten van incidentele middelen (een behoorlijk lam argument m.i. omdat de steun altijd al incidenteel is geweest maar structureel wordt gegeven) en schuilend achter het gesprek dat nog zal volgen over hoe het evenementen beleid vorm te geven bleken deze Staten vrijwel unaniem bereid flink te korten op deze kostenpost. Steun kreeg ons amendement nog wel van Ja21.

De energietransitie

Op energietransitie gebied was er deze vergadering veel aandacht voor inzet van kernenergie in Overijssel. Er wordt toekomst gezien in het toepassen van Small Modular Reactors (SMR) binnen de provincie. Dit soort kleine kernreactoren zijn afgeleiden van de reactoren welke op atoomonderzeeërs worden gebruikt. Persoonlijk zie ik weinig in deze richting omdat dit type kernreactoren nog niet echt uit de prototype fase gekomen is. Of dit type kernreactor een vruchtbare en betaalbare en veilige bijdrage kan leveren aan de energietransitie is uitermate onzeker, laat staan dat er enig zicht is op wanneer zon bijdrage zou kunnen gaan plaatsvinden. Het opzetten van de energietransitie is dermate complex dat de provincies dit aan het Rijk moeten overlaten en met gepaste bescheidenheid dat moeten doen wat het Rijk van de provincie verlangt. SMR heeft momenteel geen plaats binnen de planning van het Rijk en ik ben bang dat alle inzet van middelen nu weggegooid geld en verspilde moeite is. Bovendien leidt het af van hetgeen het Rijk wel vraagt en dat is de duurzame productie door zon en wind van 3,33 TJ in 2030.