Afdronk Statenvergadering mei 2024 

Deze Statenvergadering kwamen de investeringsvoorstellen op het gebied van Wonen, Agro en Food, Hubs en Economie ter sprake. Ik mocht me ditmaal richten op Hubs en Economie. 

Hubs

Hoe heerlijk is het om een goed voorstel enthousiast te mogen begroeten!  

Gedeputeerde Dadema kwam met een veelbelovend Statenvoorstel waarin een pilotstudie wordt gefinancierd die de ontwikkeling van Hubs gaat onderzoeken. Hubs zijn plekken waar diverse vormen van vervoer op elkaar aansluiten, denk aan privéauto en openbaar vervoer, of (OV) fiets trein en bus of zoals voorzien in de toekomst bus, deelscooters, deel-auto’s fiets en vrijwilligers taxi’s. 
 
Zelf ben ik fanatiek OV-gebruiker en het voordeel wat de ontwikkeling van geode fietsenstalling en beschikbaarheid van OV-fiets bij treinstations mij biedt is enorm. Voor mij een absolute positieve prikkel om meer met het OV te gaan. Het succes van deze beperkte hub vorm belooft veel voor uitgebreidere en andere hub vormen die een netwerk door Overijssel moeten gaan vormen. Hubs zullen de bereikbaarheid op het platteland middels OV-vervoer vergroten, en dragen ook bij aan het behouden van voorzieningen. Hubs bieden een centrale infrastructuur die mensen aantrekt en die naast vervoer levendigheid, horeca en ook basisvoorzieningen als bibliotheek en zorg kan bieden. Vele vliegen in een klap! 
 
We gaan de ontwikkelingen de komende tijd met interesse volgen en wensen de gedeputeerde veel succes bij het verdere vervolg.  

Economie

Het investeringsvoorstel economie behoefde een wat gevarieerdere beoordeling. Er waren positieve aspecten. Ten eerste hoe alle stakeholders goed en duidelijk vooraf zijn betrokken en ten tweede de omvangrijke benadering waardoor anders dan voorheen alle aandachtspunten voor het stimuleren van de provinciale economie in samenhang meegenomen zijn. Er was een punt van aandacht en dat is de beperkte aandacht die AI kreeg. Te voorzien is dat AI snel een grote impact op onze bedrijvigheid zal hebben en een SWOT-analyse wat dit voor Overijssel gaat betekenen zou geen gek idee zijn. De uitkomst van zo’n analyse kan immers ook sturing geven aan waar je wil investeren. Gedeputeerde Den Bolscher heeft toegezegd met een brief te komen waarin AI aandacht krijgt en wij zullen op onze beurt deze brief buitengewoon aandachtig lezen. Er zijn ook twee punten van zorg die door de SER Overijssel zijn geuit en die wij delen. Ten eerste krijgen en zoveel zaken aandacht en geld dat de vraag zich opdringt of de middelen niet zo dun worden uitgesmeerd dat ze niet meer effectief zijn. Daar komt bij dat doelstellingen in wel heel algemene termen worden gedefinieerd en er geen duidelijke criteria worden genoemd waarop het succes van investeringen wordt benoemd. 

Ten tweede heeft GS ervoor gekozen om niet vol in te zetten op circulariteit zoals de SER had geadviseerd. In de commissievergadering heeft de gedeputeerde aangegeven dat huidige doelstellingen op circulariteitsgebied (ver) buiten bereik liggen. Hier lijkt Overijssel de boot te gaan missen om zich te ontwikkelen tot koploper op het gebied van circulariteit. Jammer want de kennis van onze bedrijvigheid en het imago en karakter van onze provincie lenen zich wel uitstekend om zo’n koplopers rol te ambiëren! 

Mijnvrouw adviseert mij altijd om te beginnen met het lastigste en vervelendste onderwerp op mijn to-do-lijst. Als dat eenmaal gedaan is valt de rest namelijk mee. Misschien ook een goed advies voor GS om als eerste circulariteit bij de hoorns te pakken!