De perspectiefnota

12 juni

Afgelopen woensdag werd de perspectiefnota 2024 in de commissievergadering behandeld. Voor mij als vers statenlid was dit de eerste perspectiefnota. Voorafgaand aan deze vergadering lag er een kleine 600 pagina’s aan leesvoer en financiële tabellen klaar ter voorbereiding. Een jungle aan gegevens en het pad door deze schier eindeloze brei aan informatie was mij niet geheel direct duidelijk. Beschreven werd de begrotingsrealisatie van het afgelopen jaar en een doorkijk naar de begroting van het komend jaar met uitleg en onderbouwing van extra aangebrachte financiële accenten. Aan ons de taak om al deze financiële impulsen te evalueren en onze eigen gewenste accenten naar voren te brengen.

We hebben onder andere gepleit voor een royalere co-financiereng voor onze nationale parken, financiële middelen ten behoeve van het vergroten van de acceptatie van de LHBTQ+ gemeenschap (immers Overijssel is regenboogprovincie) en een indexatie van het budget voor evenementenbeleid. In het huidige politieke klimaat zijn natuur, cultuur en acceptatie van hen met een andere dan heteroseksuele geaardheid, de stiefkindjes wiens welzijn nauwlettend in de gaten moet worden gehouden!

De vergadering die uitmondde in een evaluatie van het gehele provinciale beleid was een marathonzitting van vijf uur tempo maken om alles af te ronden. Had wat mij betreft meer tijd voor genomen mogen worden. Een waardevolle tip, van een ervaren rot, voor dit nog wat groene statenlid: deze vergadering is er eigenlijk om financiën te bespreken en eigen wensen in te brengen en niet om diepgaand het onderliggende beleid te bediscussiëren. Ga ik volgend jaar mijn voordeel mee doen!

Nu met een hoofd vol watten weer in Enschede. Hoog tijd om een borrel te drinken op het slagen van mijn dochter voor haar eindexamen!