De nieuwe economie van D66 in West-Friesland

“In onze economie hoort de mens centraal te staan. Niet de cijfers. Ik pleit daarom voor een economie van normen en waarden.” Sigrid Kaag, lijsttrekker D66

Moderne, eerlijke, schone en open economie

Begin vorig jaar leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Nederlandse economie. Nu is alles anders. Mensen verliezen hun baan, zelfstandigen zitten zonder opdrachten, jonge mensen vinden moeilijk hun eerste baan. Zowel de 1e als de 2e coronagolf eind 2020-2021 veroorzaakte een enorme piek in het aantal uitkeringsaanvragen in de regio West-Friesland. [bron]

De ongelijkheid wordt pijnlijk zichtbaar. Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt worden harder geraakt. Armoede neemt toe. In Hoorn alleen al zijn er in een paar maanden tijd, tientallen mensen in de bijstand bijgekomen.

We proberen mensen in systemen te duwen. Efficiëntie staat op een voetstuk. Maar we vertrouwen elkaar niet meer. Daarbij pakken we de klimaatcrisis en de milieuvernietiging ook nog ‘ns ruim onvoldoende aan. Terwijl dat bittere noodzaak is, maar ook harde business. Het is daarom hoog tijd om echt te investeren in een moderne, eerlijke, schone en open economie.

Durf te investeren. Dat betaalt zich in de toekomst terug. Investeer in woningen, in onderwijs en onderzoek, in omscholing, in een schonere wereld.

Pak ongelijkheid aan. Gelijke kansen vragen om ongelijk ingrijpen. Geef scholen in kansarme buurten meer geld, investeer in gratis kinderopvang en belast vermogen zwaarder.

Er kan meer dan we soms mogelijk achten. Economie is het middel. Wij mensen -ons geluk, onze vrijheid, onze toekomst- wij zijn het doel.
Download het hele manifest over economie.