Lisa van Ginneken wil snelle actie tegen trillinghinder spoor West-Brabant

D66-Kamerlid Lisa van Ginneken uit Oosterhout is de strijd aangegaan voor snelle maatregelen tegen trillingen op het spoor in West-Brabant. Ze heeft een motie (voorstel) ingediend om dit versneld aan te pakken. Dat zei ze zondag in het televisieprogramma Kraak op Omroep Brabant dat je HIER kunt terugkijken. “De staatssecretaris laat nu de mensen in West-Brabant in de kou staan.”

Door werkzaamheden in Duitsland in het verlengde van de Betuwelijn komen er de komende jaren meer gif- en goederentreinen over de toch al drukke Brabantroute. Met name de inwoners van West-Brabant die dichtbij het spoor wonen, krijgen te maken met nog meer overlast. En die overlast is al enorm, bijvoorbeeld in Oudenbosch, Roosendaal en Rijen.
Van Ginneken ervoer de trillingen zelf door onlangs een nachtje te slapen in een woning dichtbij het spoor in Dorst. “Ik ben die nacht drie keer wakker geworden. Het leek wel of er een aardbeving plaatsvond.”
 
Van Ginneken kreeg eerder al een meerderheid voor het voorstel om staatssecretaris Heijnen (Infractructuur) versneld maatregelen te laten treffen tegen trillingsoverlast, met name in West-Brabant en Twente. Hiervoor werd na enige druk uit de Tweede Kamer 10 miljoen euro toegezegd en eind 2022 zouden de eerste maatregelen genomen moeten worden.
 
“Dat bedrag is veel te laag. Er moet meer gebeuren”, aldus Van Ginneken “En tot mijn verbazing kreeg de Tweede Kamer onlangs te horen dat er pas een actieplan in 2024 komt. Dat is niet acceptabel. Daarom komt er binnenkort een nieuwe motie, waarin gevraagd wordt om dat actieplan vóór eind maart aan de Tweede Kamer te sturen.” Volgens Van Ginneken is er een meerderheid voor die motie.