Kies je D66 Bronckhorst dan kies je voor een economie die meer is dan de som der delen. Samenwerking tussen bedrijven, de gemeente en onderwijsinstellingen draagt zorg voor naoberkracht waar we allen de vruchten van plukken.
Een goed vestigingsklimaat is voor D66 Bronckhorst een belangrijke voorwaarde om alle zaken voor elkaar te krijgen. Factoren die bepalend zijn voor dat vestigingsklimaat zijn onderwijs, infrastructuur, vergunningenbeleid en de verbinding tussen cultuur en economie.
De toename van vrije tijd stimuleert de vrijetijdseconomie. Voorbeelden daarvan zijn de festivalondernemers, de horeca en hotels, campings en mensen die met relatief kleine culturele initiatieven kraak en smaak aanbrengen in onze gemeente. D66 Bronckhorst wil zorgen dat die creatieve economie een grotere rol gaat spelen in onze economie. Hierdoor wordt het vestigingsklimaat van de gehele gemeente verstevigd.
D66 Bronckhorst wil innovatieve ondernemingen faciliteren zodat de sterke kanten van de Achterhoek verder worden versterkt. De gemeente Bronckhorst ondersteunt start–ups die een bijdrage kunnen leveren aan onze voedselketen, duurzaamheidsambities, zorgsector en maakindustrie. Dit krijgt in onze regio vorm in de SmartHub Achterhoek.
Wij willen dat de Achterhoek samen met Twente zich handhaaft als de tweede innovatieve regio van Nederland na de regio Eindhoven.
In de ogen van D66 Bronckhorst vereist een duurzame toekomst een zogenoemde circulaire economie. De materiële kringloop moet zoveel mogelijk sluitend zijn, waarbij zo min mogelijk grondstoffen aan de natuur worden onttrokken en zo min mogelijk afval in de natuur terugkeert. Alle stappen van de circulaire ladder (rethink, reduce, reuse, repair, recycle, recover, disposal) moeten zo veel mogelijk in de productieketens worden verwerkt.
De Achterhoek – dus ook onze gemeente – heeft in de circulaire economie een goede uitgangspositie door zijn ligging, de ruimtelijke mogelijkheden, de arbeidsmarkt, de innovatie- en samenwerkingsverbanden van ondernemers, het landbouwareaal naast opleidingen en kennisinstellingen. Waar nodig willen wij deze positie versterken.
Bij de veranderende economie en landbouw, en bij het groeiende belang van recreatie, hoort ook een andere kijk op mobiliteit. De Achterhoek moet goed bereikbaar zijn, zonder dat we blijven toegeven aan de druk om alleen maar wegen te verbreden. Wij willen af van de oude logica die bepaalt dat de auto volledig de inrichting van de openbare ruimte domineert.
Door de opkomst van elektrische fietsen en auto’s – op termijn zelfs zelfsturende auto’s – worden we minder afhankelijk van individueel autobezit. Deelauto’s gaan een grotere rol spelen in ons leven. En vooral: de (elektrische) fiets biedt nieuwe mogelijkheden. Fietsen is gezond en geeft ons de kans van onze prachtige omgeving te genieten, terwijl we door de trap-ondersteuning vlotter en verder kunnen fietsen dan voorheen.