Wat zien we gebeuren?
De Achterhoek is niet langer een krimpregio. Door COVID-19 in combinatie met een steeds drukkere en duurdere Randstad is onze regio en met name Bronckhorst meer in beeld gekomen als prettige leef regio. Ook hier zijn veel huizen onbetaalbaar aan het worden voor onze eigen jongeren en senioren die anders willen gaan wonen. Vooral jongeren maken nu nagenoeg geen kans op een betaalbare woning. Zij hebben nu geen zicht op een zelfstandig leven in onze gemeente.
Wij zien de Achterhoek als een groeiregio van de toekomst. Deels door mensen die de Achterhoek en met name Bronckhorst als een prachtige woonbestemming zien en daarvoor bijvoorbeeld de Randstad verlaten. Daar komt bij dat in onze regio veel vacatures open staan die mensen kunnen verleiden om hier aan de slag te gaan. Op veel langere termijn zal klimaatverandering (zeespiegelstijging in combinatie met bodemdaling in de Randstad) ook van grote invloed zijn op het aantal mensen dat zich hier bij ons wil vestigen.
Als wij niet meer gaan bouwen en anders wonen (bijvoorbeeld woningdeling) gaan aanmoedigen heeft dat tot gevolg dat de huizenprijzen nog veel verder zullen stijgen. Dan kunnen enkel mensen met veel geld hier een huis kopen. Dat zou funest zijn voor de leefbaarheid in onze kernen. Ook zien we dat door de vergrijzing onze huishoudens steeds kleiner worden. Omdat er voor hen geen geschikt aanbod is, blijven ouderen daardoor vaak langer dan gewenst in een relatief grote woning wonen, die prima geschikt zou zijn voor een gezin met kinderen.
De gemeente wil nu ook nieuwe woningen toestaan in de nabijheid van professionele geitenhouderijen. Dit druist in tegen het advies van de GGD. Deze gezondheidsdienst waarschuwt dat eerst uit nieuw onderzoek moet blijken of bouwen binnen een straal van twee kilometer van een geitenhouderij niet onevenredig veel gezondheidsrisico’s heeft.
Doorstroming wordt gezien als de toverformule waardoor de woningmarkt weer bereikbaar wordt voor starters. De praktijk is echter weerbarstiger. In de ideale wereld hoef je nooit voor starters te bouwen, want aan het eind van elke verhuisketen komt altijd een starter aan bod. In de praktijk werkt het in de huidige woningmarkt gecompliceerder. Lokale ketens worden bijvoorbeeld verbroken door mensen van buiten het woningmarktgebied die zich hier vestigen. Waar geen goedkope starterswoningen zijn, kunnen ze ook niet vrijkomen. Soms zijn woningen aan het eind van de keten rijp voor de sloop. En waar geen aantrekkelijk aanbod is om naar door te stromen blijven huishoudens gewoon zitten. Kortom specifieke bouw voor een bepaalde doelgroep lijkt niet in alle gevallen automatisch tot doorstroming op de woningmarkt.