Onderwijs en bibliotheek

Het begint met goed onderwijs. Voor D66 is goed onderwijs de basis van ieder mens. Het vormt je en helpt je te ontplooien tot een volwaardig burger in onze samenleving. Onderwijs is voor iedereen, jong, oud en inburgeraars. Een goede bibliotheek vinden wij een basisvoorziening.

Wat vindt D66?

De gemeente zorgt ervoor dat onze kinderen in duurzame en frisse scholen zitten. Hier wordt ook een huisvestingsplan voor gemaakt. De kwaliteit van het onderwijs is belangrijk. De lesstof moet goed aansluiten als kinderen van klas naar klas overgaan. Een lokale educatieve agenda is hiervoor een goed instrument. Hierin staat de rolverdeling en verantwoordelijkheden tussen de gemeente, schoolbesturen en overige partners om te komen tot een goed onderwijs- en jeugdbeleid.  Goede duurzame scholen met kinderopvang wil D66 bij iedere school. De wet verplicht scholen tot meer uren bewegingsonderwijs. Een sporthal in de nabijheid van de scholen is daarom een must. Bij onderwijs zijn verschillende partners betrokken zoals sportclubs, bibliotheek en maatschappelijke organisaties. De samenwerking tussen onderwijs en deze partners wil D66 faciliteren.
 
Inwoners hebben recht op een volwaardige bibliotheekvoorziening. Dat betekent dat bibliotheek niet alleen boeken en dvd’s verhuurt maar ook laaggeletterdheid  bestrijdt, het onderwijs ondersteunt en inzet op leesbevordering. Bij de huidige aanbieder van de bibliotheekservice  schiet deze dienstverlening tekort. Bij de nieuwe aanbesteding dienen deze punten maar ook zaken als internetbegeleiding als eisen te worden meegegeven.

Concrete acties

  • Duurzame onderwijshuisvesting van alle scholen.
  • Kinderopvang waar mogelijk bij de scholen.
  • Snelle realisatie van de Havenrakkers en de Verwondering en de nodige stappen zetten voor de Rietlanden.
  • Faciliteren van sport en onderwijs door de bouw van een nieuwe sporthal in Monnickendam.
  • Snel opzetten van de Lokale Educatieve Agenda, in samenwerking met betrokken partners.
  • Integratie van nieuwe Waterlanders bevorderen. Gemeente neemt de regie bij aanbieding van taallessen en doorgeleiding naar werk. De nieuwe inburgeringswet wordt hierin als uitgangspunt genomen.
  • Inzetten op uitbreiding van het assortiment,  openingstijden, digitale faciliteiten en de omvang van de collectie van de bibliotheken.
  • Vormen van hergebruik van boeken moeten gestimuleerd en gefaciliteerd worden. Bijvoorbeeld: inleverpunt oude boeken bij een bibliotheek en bibliotheekkasten in Waterland.
  • Bij de nieuwe aanbesteding van de bibliotheek eisen meegeven over o.a. bestrijding laaggeletterdheid,  internetbegeleiding en ondersteuning van onderwijs.