Onze inbreng in september

Zwemles

Zwemles is super belangrijk, zeker op ons eiland. We zijn daarom ook blij dat het College een voorstel heeft gedaan om zwemles voor meer kinderen gratis te maken, want zwemles mag geen luxegoed zijn dat je je alleen kunt permitteren als je dat kunt betalen. We zijn ook blij dat het college in het kader van een verbetering van de koopkracht heeft voorgesteld om volwassen inburgeraars met een laag inkomen ook in aanmerking te laten komen om gratis hun A-diploma te behalen. Echter, er is een groep die net tussen wal en schip valt, namelijk volwassenen die weinig of geen zwemles in hun leven hebben gehad, die géén inburgeraar zijn en die een laag inkomen hebben waarmee ze de zwemles moeilijk kunnen betalen. Dit kan zomaar je collega of je buurman zijn. Vol goede moed dienden wij een amendement in om ook deze groep in aanmerking te laten komen voor deze regeling. Tot onze grote verbazing was een meerderheid van de Gemeenteraad tegen dit plan. Alleen de SP en de PvdA stemden met ons mee. Heel jammer en vooral onbegrijpelijk. We zullen nadenken over alternatieven om ook deze groep aan zwemles te helpen.

NEE-NEE, JA-JA

Niet alleen een lekker nummer, maar ook een goed idee om verspilling tegen te gaan. De afgelopen maand ging het in de Gemeenteraad over de vraag hoe we de hoeveelheid huishoudelijk afval kunnen verminderen en verspilling tegen kunnen gaan. Dat is uiteindelijk beter voor het klimaat, de natuur en de portemonnee. Omdat we wat teleurgesteld waren over het ambitieniveau van de GroenLinks-wethouder op dit gebied, hebben we een voorstel gedaan dat bewezen effectief, weinig kost en makkelijk invoerbaar is: de JA-JA sticker. Momenteel krijgt iedereen stapels huis-aan-huis reclame, tenzij je een NEE-NEE sticker op je brievenbus plakt. Echter, er zijn veel mensen die niet zo’n NEE-NEE sticker hebben, maar die eigenlijk altijd direct de huis-aan-huis reclame weggooien. Met het JA-JA stickeridee, krijg je alleen huis-aan-huis reclame wanneer je met een JA-JA sticker aangeeft dat je dat wilt hebben. Heb je géén sticker, dan krijg je dus geen huis-aan-huis reclame. Dit plan kan tot wel 11 kilo afval per inwoner schelen en is makkelijk in te voeren omdat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een duidelijk invoerplan heeft gemaakt. Onze oproep aan de wethouder om hiermee aan de slag te gaan werd door een meerderheid van de Gemeenteraad ondersteund!

Werkzaamheden Kloosterweg

Wat betreft verspilling vinden wij ook dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven. Daarom hebben wij vragen gesteld over de werkzaamheden aan de Kloosterweg. Er staan twee projecten gepland die beiden worden uitgevoerd door een ander bedrijf; de één realiseert de aanleg van een vee-tunnel, de ander realiseert het verbeteren en veiliger maken van het pad. We hebben de indruk dat de twee bedrijven niet op de hoogte zijn van elkaars werkzaamheden. Dit kan als gevolg hebben dat de één het pad afwerkt met asfalt waarna de ander kort daarna het pad weer moet openbreken om het later opnieuw te asfalteren. Dit is natuurlijk zonde. We hebben de wethouder gevraagd hiernaar te informeren.

Fietsveiligheid Duinhoevepad

Het Duinhoevepad loopt tussen Burgh-Haamstede en Renesse en is een van de prachtige fietspaden op ons eiland. Helaas gebeuren er de laatste tijd veel ongelukken op dit pad. Volgens omwonenden moet in de drukke zomermaanden de ambulance meerdere keren per week uitrukken. Mogelijk komt dit door de toename van elektrische fietsen en door het vervagen van de weglijnen. We vinden het belangrijk dat we goed zorgen voor onze fietspaden en voor de fietsveiligheid op het eiland. Daarom hebben we aan de wethouder gevraagd om na te gaan hoeveel en wat voor ongelukken er gebeuren. Op basis daarvan kunnen we, net zoals we destijds bij de nieuwe plannen voor de Kloosterweg hebben gedaan, een op de feiten gebaseerde oplossing bedenken.