Onze inbreng tijdens de laatste vergaderingen voor het reces

Beleid B&B’s

Tijdens onze fractievergadering zijn we in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van de dorpsraad van Burgh-Haamstede. Zij deelden met ons hun zorgen over de ontwikkelingen in hun dorp, waarbij winkels en woningen steeds vaker plaatsmaken voor B&B’s. Dit is mogelijk, omdat het beleid rondom B&B’s niet waterdicht is; er zijn maniertjes om de regels te omzeilen. D66 steunt de toeristische sector, maar het moet natuurlijk niet ten koste gaan van de levendigheid van de dorpen en het welzijn van inwoners. Daarom hebben wij met de PvdA en het CDA een motie ingediend die de wethouder oproept met een voorstel te komen om het beleid rondom B&B’s aan te scherpen Deze motie is helaas verworpen. We hopen desondanks dat de wethouder de zorgen van de inwoners meeneemt en dat toerisme en leefbaarheid in balans blijven.

Pieter Zeeman Lyceum

Wij hechten heel veel waarde aan goed onderwijs in onze gemeente. Toen vanuit het Pieter Zeeman Lyceum de vraag kwam om noodlokalen te realiseren, was dat voor ons aanleiding om enkele kritische vragen te stellen. Hoe kan het bijvoorbeeld dat zo kort na de opening van de nieuwe school, deze alweer te klein is? En wat betekenen die noodlokalen voor het onderwijsconcept van de nieuwe school? Het was lastig dat dit voorstel niet vanuit de wethouder (zo gaat dat normaal gesproken), maar vanuit een raadslid kwam (met alle respect voor diens inzet op dit thema). Hierdoor was het voor ons als gemeenteraad lastig om een goede discussie te voeren over dit voorstel, zoals dat normaal gesproken gaat. Gelukkig was de rector bereid om langs te komen, waarvoor nogmaals dank! Uiteindelijk hebben we uiteraard ingestemd met het voorstel, ook al gaat het over veel geld en vragen wij ons nog steeds af of deze situatie heeft kunnen ontstaan. We hopen dat Pieter Zeeman hier weer mee vooruit kan, zodat we goed onderwijs blijven houden op het eiland!

Bescherm de natuur

In juni is er opnieuw gestemd over onze motie die opriep ervoor te zorgen dat in Renesse toerisme en natuur niet uit balans zouden raken. In dat gebied is namelijk veel kwetsbare natuur die we moeten koesteren voor inwoners en toeristen en we maken ons dan ook zorgen dat de uitbreiding van parken, campings en hotels hier een gevaar voor vormen. Met deze motie riepen wij op dat er onderzocht zou worden wat de gevolgen van deze plannen zouden zijn voor de natuur. Helaas hebben de VVD, SGP en Leefbaar Schouwen-Duiveland tegen onze motie gestemd, waardoor die het niet heeft gered. Toch hopen we hiermee onze zorgen gedeeld te hebben, want op onze natuur moeten we zuinig zijn!

De Interliner

In het nieuwe plan voor de buslijnen waren tot onze grote schrik de buslijn tussen Burgh-Haamstede en Renesse en de buslijn tussen Zierikzee en Rotterdam (de Interliner) niet opgenomen. Dat zou een heel groot probleem zijn voor veel werkenden, maar vooral voor studenten. De Interliner is namelijk dé verbinding tussen Schouwen-Duiveland en de Randstad. Daarom hebben wij uiteraard de voorstellen gesteund die opriepen om deze buslijnen op te nemen in het nieuwe plan. De motie is unaniem aangenomen. Nu is het aan de provincie. We blijven het volgen.