Terugblik 2023 en vooruitkijken 2024

Beste leden van D66 in Schagen,

In de eerste plaats namens mij en de leden van het bestuur en de steunfractie de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Het is goed om aan het begin van dit nieuwe jaar kort terug te blikken op 2023 en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Het afgelopen jaar zijn wij actief geweest in (bijna) alle commissies, vergaderingen, bijeenkomsten, etc. die door en voor de gemeenteraad worden georganiseerd. Het kost mij en de steunfractieleden veel tijd maar levert ons ook wat op. Alhoewel wij eerlijk moeten zijn, met een eenmansfractie is het soms moeilijk om resultaat te bereiken, maar dat is ons wel gelukt.

In de oordeelsvormende vergaderingen en in het verlengde daarvan de raadsvergaderingen hebben wij ons positief kritisch opgesteld, in het bijzonder ten aanzien van de ruimtelijke ordening. Ik noem bijvoorbeeld onze opmerkingen over het plan voor een groot hotel bij Corfwater (in een waardevol natuurgebied bij Petten), het bestemmingsplan in Sint Maarten, de plannen voor de Waldervaart en nog vele andere kleinere bestemmingsplannen. In een aantal gevallen werden onze opmerkingen in de plannen verwerkt (al dan niet na een amendement).

Een ander punt waar wij kritisch naar hebben gekeken en ook naar blijven kijken zijn de financiën van onze mooie gemeente. Iedere keer weer constateer ik dat de gemeente laks is met de cijfers. Simpele optelsommetjes blijken niet te kloppen of vragen om een nadere toelichting. Daarnaast hebben wij opmerkingen gemaakt over aanzienlijke kostenoverschrijdingen. Een van de meest opvallende was de verbouwing van de sporthal de Multitreffer. De kosten stegen hier van een kleine 900.000 Euro naar ruim 3,4 miljoen Euro. Wij hebben kunnen voorkomen dat de kosten nog verder oplopen.
Wat de toekomst ons gaat brengen is nog onduidelijk. Wel weten wij dat er voor wat betreft de omgevingsplannen het nodige gaat veranderen.

Op 1 januari is de Omgevingswet van kracht geworden. Dit heeft grote invloed op de bevoegdheden van de gemeenteraad. Het eerste grote project dat in de planning staat is de ontwikkeling van Muggenburg Zuid. Wij zullen als fractie het handelen van het college (voor zover dat mogelijk is) kritisch blijven volgen. Ook de financiën blijven een zorgenkind. Ondanks het feit dat het er momenteel positief uitziet zijn er onzekerheden over het beleid van de Rijksoverheid. Helaas kunnen wij hier als lokale fractie weinig invloed op uitoefenen. Wel kunnen wij onze zorgen overbrengen aan de fractie in de Tweede Kamer, maar het zal jullie bekend zijn dat wij daar ook een marginale rol zullen gaan spelen. Wat dat betreft verkeren wij hier in Schagen in een soort gelijke positie.

Voor dit jaar staat het Burgerberaad op de agenda. Dit onderwerp sluit naadloos aan bij dat waar D66 voorstaat, de inwoners meer betrekken bij het bestuur. Het wordt een uitdagend en interessant jaar voor ons. Wij houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.
 
Frans Jansen
Fractievoorzitter D66 Schagen