Groen Links en D66 stellen vragen over gif in oppervlaktewater


In het Zwanenwater bij Petten, een Natura 2000-gebied, werd in oktober 2023 ruim twee keer zo veel gif aangetroffen als is toegestaan. De concentratie van Dinoterb in het duinmeer was zelfs drie keer hoger dan in 2017. Deze zeer gevaarlijke en kankerverwekkende stof is niet alleen schadelijk voor de natuur, zoogdieren, vogels en insecten, de stof is ook schadelijk voor de mens.

De fractie van Groen Links en D66 in de gemeenteraad van Schagen hebben hierover vragen gesteld aan het college GroenLinks stelt “Niet vandaag, niet morgen of volgende week, maar al jaren terug was het alarmfase 1.” “Heeft de gemeente al contact opgenomen met het voedsel en warenautoriteit of met het Hoogheemraadschap?”.
D66 steunt GroenLinks en vraagt of de wethouder welke controles de gemeente heeft gedaan. In 2019 is deze taak teruggenomen van de Omgevingsdienst.

Maar belangrijker is natuurlijk de vraag welke acties gaat het college ondernemen om de gemeente Schagen niet verder te laten vergiftigen “Alle alarmbellen zouden moeten
rinkelen”.

De fracties willen voor de raadsvergadering van 26 maart een serieus antwoord van het college en geen dooddoener.

Zwanenwater

Beeld: Margreet Frowijn-Druijven