Algemene beschouwingen

Voorzitter bedankt voor het woord. De perspectiefnota. Maar vanuit welk perspectief? 
Deze nota is opgesteld vanuit het perspectief van de coalitie. Hoe gaat dit echt ONS GEZAMENLIJK PERSPECTIEF worden? Van onze hele staten, voor alle inwoners van Overijssel?

Goed bestuur

Goed bestuur weegt het algemeen belang met een persoonlijk belang. Wij als Provinciale staten staan voor het algemene belang. Wanneer het algemene belang en het lokale of persoonlijke belang gaan schuren, moet je extra scherp zijn. Als dat proces niet goed gaat, kan je een besluit nemen en is het geldig uiteraard. Maar zijn we dan niet allemaal verliezers? Luisteren naar de stem van de minderheid maakt onze besluiten beter en dan mogen we nog meer doen.

Zet een willekeurige groep mensen bij elkaar om een advies te geven. Informeer hen goed en de kans is groot dat er een verstandig en breed gedragen advies uitrolt. Wij zijn dan ook een groot voorstander van meer democratische instrumenten (burgerberaad, burgeramendement, uitdaagrecht) maar daar komen we op een later moment op terug.

Gevecht om de ruimte

Het is soms een gevecht om de ruimte, maar door de juiste bouwstenen te benutten gaan we vooruit. Dit allemaal in een mix van functies. Waar blijft de integrale visie op onze leefomgeving? Actieve mobiliteit, sporten en bewegen, spelen en ontspannen, gezonde voeding, mentale gezondheid, weinig geluidsoverlast, gezonde lucht, genoeg en veilig water, klimaatbestendig, prettige huizen en gebouwen, bereikbare voorzieningen, sociale verbindingen, veilige omgeving en als laatste groen en natuur.

Nationale parken en Natuurvisie

Wij kunnen niet zonder natuur, we zijn onderdeel van de natuur. In de natuur doen we inspiratie op, we voelen ons beter. In de natuur kunnen we prachtige patronen vinden. We moeten de natuur koesteren. Zo ook wat ons betreft voor onze nationale parken. 

Maar voorzitter, de natuur holt achteruit, het PPLG rent in een doodlopende steeg en GS roept geen knaken geen taken. Wij verwachten meer inzet en daadkracht en creativiteit.” Daarom onze oproep voor een natuurvisie.

Gaan we ergens omheen of zoeken we nieuwe routes? Geen geitenpaadjes, maar echte oplossingen door te experimenteren en de verbinding te zoeken, niet alleen door te wijzen naar Den Haag.

Radicale kansengelijkheid

Inclusie en toegankelijkheid zijn containerbegrippen, daarmee zorgen we voor afvinklijstjes. Het zijn veelgebruikte woorden en we zeggen daar niet mee wat we bedoelen. Echt verschil omarmen is veel lastiger. Het helpt dat te erkennen. Dat het lastig is, dat ‘anders’ ook een beetje gek is.

De oplossing is vaak “je moet gewoon respect tonen” maar dat is te makkelijk. “Zolang de vrijheid van de een niet de onvrijheid van de ander is gaat het goed”. Maar dat is niet zo, veel mensen die afwijken van het gemiddelde voelen zich niet veilig in Overijssel.

Pas als we elkaar bevragen en erkennen dat we elkaar soms ook best een beetje gek vinden. Als we elkaar niet afkeuren, dan pas kunnen we de verschillen vieren. Hebben inwoners in Overijssel echt gelijke mogelijkheden? Wat doen we echt met en voor de mensen die buiten de boot vallen? Wij hebben het dan ook liever over kansengelijkheid.

Onze financiën

Als laatste de financiën zelf. Er is al jaren sprake van onderbesteding. Daar hebben we vandaag bij de jaarstukken 2023 al een motie over ingediend. Maar ook ons weerstandsvermogen is extreem hoog. Het zijn financiële termen en zelden halen ze het nieuws. Het probleem is dat bij onderbesteding en veel reserves en een extreem hoog weerstandsvermogen (2.3 terwijl we 1.4 hebben afgesproken) structureel beslag wordt gelegd op middelen.

Dus is er minder reden voor optimisme, omdat het ‘positieve’ resultaat in veel gevallen veroorzaakt is door het niet realiseren van de plannen. Is het erg dat we niet realiseren wat er beloofd is? Dat we een enorm spaarvarken hebben? Ja, dat is het, het is namelijk publiek geld. Dus wat ons betreft hebben we het daar ook vaker over. Als we zaken niet realiseren, kunnen we het voor andere doelen inzetten. Wij weten wel waarvoor…