Niek Wetering is 27 jaar en werd geboren in Geerdijk. Hij woont sinds kort met zijn vriend in Almelo. Aan de keukentafel ging het vroeger vaak over de politiek, dankzij de interesse van zijn moeder die de actuele ontwikkelingen altijd op de voet volgde. Niek is werkvoorbereider bij Jannink Beton in Wierden. Een boeiende baan: “Je krijgt alle facetten van een project in meerdere bouwfases mee en speelt veel verschillende mensen. Mijn werkzaamheden variëren dan ook van projectbegeleiding tot onderzoekswerk en van certificeringen tot verkoop.”
Niek Wetering is 27 jaar en werd geboren in Geerdijk. Hij woont sinds kort met zijn vriend in Almelo. Aan de keukentafel ging het vroeger vaak over de politiek, dankzij de interesse van zijn moeder die de actuele ontwikkelingen altijd op de voet volgde. Niek is werkvoorbereider bij Jannink Beton in Wierden. Een boeiende baan: “Je krijgt alle facetten van een project in meerdere bouwfases mee en speelt veel verschillende mensen. Mijn werkzaamheden variëren dan ook van projectbegeleiding tot onderzoekswerk en van certificeringen tot verkoop.”
Niek Wetering
Dossiervreter stapt in een ‘warm bad’
Over Niek Wetering
Op 13 december 2023 werd Niek Wetering geïnstalleerd als burgerstatenlid. Hij volgt daarmee Petra Schut op, die de functie verliet vanwege veranderingen in haar werkomgeving.
Stokpaardje
Niek koos in 2022 bewust voor het lidmaatschap van D66. De standpunten spreken hem aan en de gekozen burgemeester in het bijzonder. Hij zou daar zelfs nog wel de ‘gekozen CdK’ aan toe willen voegen. “Ik vind dat iemand met een belangrijke portefeuille als veiligheid door het volk gekozen zou moeten worden. Als dat niet kan zou ik die portefeuille liever bij iemand zien die helemaal thuis is in dat werkveld. Ja, dit is echt mijn stokpaardje.” Nog meer redenen? “Zeker, wist je dat er de laatste jaren nog nooit een kabinet is gevallen door toedoen van D66? Ook dat spreekt me aan!”.
Dossiervreter
Niek begon zijn carrière als onderwijsassistent, maar ontdekte al snel dat de handel beter bij hem paste en switchte van opleiding. Daarna studeerde hij Technische Bedrijfskunde aan Hogeschool Saxion. “Ik vind het leuk om kritisch naar processen te kijken. Als er een optie A en B is, kunnen we dan ook niet nog een C-mogelijkheid bedenken? Dat vind ik boeiend. Het is gaaf om je ergens in vast te bijten. Ja, eigenlijk ben ik wel een echte dossiervreter. Dat is voor mijn omgeving niet altijd fijn, want ik vraag altijd door!” Niek nam actief deel aan de medezeggenschapsraad van Saxion en dacht mee over privacybewaking en nieuwe vormen van onderwijs.
Kanaaldrama
“Ik vind het gaaf om dingen uit te zoeken, verlang altijd naar een antwoord en wil mijn gelijk graag bevestigen. Het kanaaldrama in Vroomshoop speelt in een regio
waar ik veel betrokkenen ken. De onvrede bij de mensen ken ik van dichtbij, ik voel de wanhoop. Daarom wilde ik in eerste instantie lokaal iets doen in de politiek en werd in 2022 lid van D66. Helaas was er in de omgeving geen afdeling. Ik heb nog geprobeerd hier iets op te zetten maar dat is helaas niet gelukt. Toen zag ik de oproep voor kandidaten voor de Provinciale Staten. Ik besloot direct te reageren.” Er volgden enkele gesprekken. Het klikte meteen. En zo belandde Niek op plek 7 van de kandidatenlijst van PS in 2023. Helaas kreeg de fractie slechts twee zetels. Toen Petra Schut het burgerlidmaatschap niet langer kon combineren met haar nieuwe werkzaamheden, werd Niek benaderd. En hij was meteen enthousiast. “Het voelt als een warm bad, gelijk vertrouwd. Het is gaaf om van buiten naar binnen te kijken. Ik vind het belangrijk om meningen van anderen te respecteren en toch de partijlijn vast te houden.”
“Nee heb je, ja kun je krijgen!”
Niek heeft niet echt een inspiratiebron, het waren er velen in zijn jeugd. Het adagium was altijd: “Nee heb je, ja kun je krijgen!” En dat spreekt hem nog steeds aan. D66’ers die hij bewondert zijn o.a. Robbert Dijkgraaf en Ernst Kuipers: “Een goede minister, met verstand van zaken. Hij kon vanuit die rol ook participerend optreden, met de mensen die het betrof van gedachten wisselen over belangrijke beslissingen. In het algemeen heb ik overigens bewondering voor mensen die snel kunnen schakelen in gesprekken en dit haarfijn weten af te stemmen op de persoon die ze voor zich hebben.”
“Als mensen niet meer klagen moet je je zorgen maken”
“In de komende periode hoop ik als burgerlid mee te werken aan een menselijker politiek. Het kan allemaal gemoedelijker. Aandacht voor iedereen klinkt als een open deur, maar als de mensen niet meer klagen moet je je juist zorgen gaan maken. Daarom is het belangrijk contact te houden. Want dan ligt de mogelijkheid op de loer dat men minder betrokken is! Bovendien vind ik dat de Staten niet echt een afspiegeling van de maatschappij zijn en dat de gemiddelde leeftijd te hoog ligt. Dat zie je terug in de besluitvorming. Daarnaast zijn mensen uit de periferie en de plattelandsgemeenten ondervertegenwoordigd in de staten. Te veel statenleden komen uit de grote steden van Overijssel. Ik hoop oprecht dat dit verandert. Het geluid uit de regio verdient meer aandacht en invloed.
Ik ben blij dat ik me mag inzetten voor o.a. de portefeuilles, verkeer, weg- en waterbouw en cultuur. En woningbouw. Als geen ander weet ik wat het betekent om, ondanks een prima salaris, geen woning te kunnen huren.
Ik hoop te leren meer assertief te zijn en niet iedereen te vriend te willen houden. Ik kom dan ook met een open blik. Ben politiek/analytisch sterk en vind het heerlijk om in dossiers te duiken. Mijn ambitie is dan ook om ooit statenlid te worden, verder heb ik er nog niet zo over nagedacht. De Tweede Kamer? Wie weet!”
“Waar je me midden in de nacht voor wakker kunt maken? Een kapsalon!”