Deze periode gaan we voor:
Doel 1: Meer invloed en democratie
Betrokkenheid van inwoners is belangrijk om goed bestuur mogelijk te maken. Participatie begint bij inwoners die zich willen inzetten en weten hoe dat kan. De provincie moet verantwoording afleggen en controleerbaar zijn. Wij vinden dat het een taak van de overheid is om inwoners actief te informeren over hóe ze kunnen participeren en controleren. De zeggenschap van inwoners over hun eigen leef- en werkomgeving versterken we door meer instrumenten beschikbaar te stellen.
We zien dat er vele structuren bestaan. Denk aan de twee veiligheidsregio, de twee RES-regio’s en de zes gebieden voor de gebiedsgerichte aanpak stikstof. Deze bestaande structuren zijn minder transparant en te volgen voor
inwoners. We blijven kritisch op de democratische legitimiteit en bestuurbaarheid van deze verbanden. Bestuur en beleid moeten direct democratisch gelegitimeerd kunnen worden. Bij iedere gebiedsgerichte aanpak moeten we hiervoor zorgen. Zo kunnen inwoners invloed uitoefenen en begrijpen beter waarom keuzes worden gemaakt.
Dat doen we door:
1. Het tot stand brengen van een burgerberaad Overijssel en deze minstens twee keer in deze beleidsperiode te benutten.
2. Het vastgestelde instrument Right to Challenge (uitdaagrecht) nadrukkelijker te promoten en (groepen) te faciliteren bij de opstart.
3. Ons te blijven inzetten voor het ‘Recht van burgeramendement’ zoals in ons initiatiefvoorstel is uitgewerkt. Een dergelijk amendement heeft een vergelijkbare democratische legitimiteit als een amendement dat is ingediend door een statenlid.
4. Ons in te zetten om te komen tot een bindend referendum. Door een ‘noodrem’ in te bouwen, krijgt de kiezer de kans om de Staten van Overijssel terug te roepen. Daarbij kiezen we voor een actuele uitkomstdrempel. Het provinciaal bestuur kan zelf geen referendum initiëren.
5. Benoemingen van bestuurders openbaar te laten plaatsvinden. Onze voorkeur blijft dat de belangrijkste bestuurders – waaronder de commissaris van de Koning – direct door de bevolking worden gekozen. Voor bestuurders die niet gekozen kunnen worden, willen we dat benoemingen zo veel mogelijk openbaar plaatsvinden met vooraf een openbare hoorzitting.
6. Meer kansen voor digitale participatie te benutten. Er zijn vele manieren om inwoners via digitale kanalen hun opvattingen te laten delen. De provincie moet dit in
alle beleidsprocessen benutten en in elk statenvoorstel opnemen welke digitale instrumenten zijn toegepast.
7. Actiever digitale platformen te benutten in Overijssel, er zijn functionaliteiten beschikbaar die bijdragen aan participatie. Bijvoorbeeld bij het helder krijgen wat inwoners belangrijk vinden (agendavorming), het
indienen van plannen, daarover met elkaar het gesprek aangaan (beleidsvorming) en het verdelen van middelen of kiezen van een plan (besluitvorming).
8. Onduidelijkheid voor inwoners waar de gemeente of de provincie over gaat weg te nemen. Het is daarom belangrijk dat gemeente-overschrijdende programma’s duidelijk zichtbaar worden.