Kijkje in de Staten: november

De maand november was een maand die in het teken stond van de begroting. De begroting van 2024 gaat over de grote keuzes die je als provincie maakt en waar geven we ons geld aan uit. De dag leek eindeloos te duren en gedurende debat werd het de oppositie steeds duidelijker dat de bezwaren met betrekking tot enkele cruciale punten geen gehoor vonden bij zowel de coalitiepartijen als het college. Lees hieronder verder!

De maand november is begrotingsmaand

De maand november was een maand die in het teken stond van de begroting. De begroting van 2024 gaat over de grote keuzes die je als provincie maakt en waar geven we ons geld aan uit. De dag leek eindeloos te duren en gedurende debat werd het de oppositie steeds duidelijker dat de bezwaren met betrekking tot enkele cruciale punten geen gehoor vonden bij zowel de coalitiepartijen als het college. Zo werd bijvoorbeeld duidelijk dat de Gedeputeerde Staten verantwoordelijk hebben, terwijl deze verantwoordelijkheid eigenlijk bij de Provinciale Staten, als hoogste orgaan, zou moeten liggen. Zij gaan over het toewijzen van geld. Ook het ontbreken van kaders en doelen voor een deel van de budgetten, was voor de voltallige oppositie onaanvaardbaar. Daarom hebben we met de gehele oppositie tegen de begroting gestemd. En hebben een motie van treurnis ingediend. Dat hebben we niet voor niets gedaan. Een duidelijk signaal richting coalitiepartijen en GS was nodig. We hopen dat de coalitie voor de toekomst de voorstellen van de oppositie serieuzer gaat nemen. En dat ze voorzichtiger om zullen gaan met het huis van Thorbecke en de bestuurlijke verhoudingen.

Onze voorstellen

Helaas heeft ons voorstel om geld uit een eerder initiatief (Vrijheid kent geen tijd) niet vrij te laten vallen, maar komend jaar opnieuw in te zetten het niet gehaald en staakten de stemmen op ons voorstel voor circulaire bedrijventerreinen.

Training non-verbale communicatie

Er stond deze maand ook weer een leuke activiteit op de agenda. Naast dat we de begroting hebben behandeld, hebben we als fractie samen met vertegenwoordigers van lokale Friese D66 fracties ook een training non-verbale communicatie gevolgd. Deze training maakt ons bewust van onze communicatie. Zo kunnen we nog beter gesprekken voeren met onze inwoners.

Verkiezingsuitslag viel rauw op het

Uiteraard hebben we het met onze leden ook over de verkiezingsuitslag gehad, die ons allemaal rauw op het dak is gevallen. Als fractie zijn we momenteel aan het nadenken; hoe nu verder? We hebben stilgestaan bij een aantal vragen. Hoe kunnen we de zorgen van onze inwoners beter adresseren? Hoe kunnen we als politiek verbinden en het vertrouwen terugwinnen in elkaar, in de idealen van onze partij en in de overheid? Hoe kunnen we dit in onze communicatie laten terugkomen? We zoeken daarom een communicatietopper, een communicatie stagiair, die ons team komt versterken en met deze vragen aan de slag gaat. Heb jij de gouden tip? Neem dan contact op met Sjirk [email protected] of Janne, [email protected].

Rede fan Fryslân

We sloten de maand af met de Rede fan Fryslân waarin de urgentie van verbinding, de taal en de samenwerking met de EU en Benelux door meerdere sprekers werd uitgesproken. De sneeuw valt uit de lucht en zo gaan we richting de winterreces met dit jaar nog één Statenvergadering en natuurlijk ook het jaarlijkse kerstdiner voor de boeg.

Het geluid van progressieve dromers en idealisten is nodig die het verhaal van D66 maken en vertellen.

Naast de vacature voor communicatiemedewerker willen we tot slot de volgende oproep doen: meer dan ooit is het geluid van progressieve dromers en idealisten nodig die het verhaal van D66 maken en vertellen. Samen moeten we in deze tijden het verschil maken. Maak je partner, buren, vrienden en familie lid met een cadeaulidmaatschap tijdens de feestdagen. Bezoek samen met niet-leden activiteiten van afdelingen en deel je kennis en verhalen met de volksvertegenwoordigers. De deur op het provinciehuis staat voor iedereen open.

Wij wensen jou en je dierbaren fijne feestdagen en laten we elkaar snel in het nieuwe jaar weer ontmoeten!