Kijkje in de Staten: april

Daar zijn we weer! Het voorjaarsreces is inmiddels voorbij, de paniek rondom het wel of niet optreden van Joost Klein is over (hoewel de teleurstelling bij ons blijft) en we beginnen aan een nieuwe politieke maand. Voordat we afscheid nemen van april en plaatsmaken voor mei, is het belangrijk om stil te staan bij de vraag: heeft april uiteindelijk gedaan wat D66 wil? Benieuwd naar het antwoord hierop? Lees dan verder, want vorige maand zijn er meerdere belangrijke onderwerpen behandeld in de Staten. Een paar van deze onderwerpen verdienen het om speciaal uitgelicht te worden, waaronder: onze voorstellen rondom de Fryske referendumverordening!

Mensen sluiten zich bij ons aan

D66 heeft sinds de verkiezingsuitslag meer dan 2000 nieuwe leden erbij gekregen, waarvan een groot deel aanwezig was op het congres. En ook Fryslân was ruim vertegenwoordigd. Daar zijn we natuurlijk ontzettend grutsk op! Terwijl deze nieuwe leden werden verwelkomd, werd er afscheid genomen van onze oud-Kamerleden, waaronder onze eigen Tjeerd de Groot en Romke de Jong. Wy binne harren hiel tankber foar al harren ynset! Hiernaast is ook het Europese verkiezingsprogramma vastgesteld. Op 6 juni stem je D66 voor een veilig Europa, een sterke verbonden economie en een goed klimaat.

Onze kandidaat-Europarlementariër uit Gorredijk Raquel-García Hermida-van der Walle sprak samen met staatssecretaris Hans Vijlbrief over Europees burgerschap. Als kers op de taart is onze eigen Jieskje Hollander verkozen tot Politiek Secretaris van het Landelijk D66 Bestuur. Gefeliciteerd Jieskje!

Smûke werkbezoeken

Ook zijn we in de maand april op interessante werkbezoeken geweest bij projecten die mede mogelijk zijn gemaakt door de versnellingsagenda! Als eerste zijn wij op bezoek geweest bij Boomgaard de Wachterij, waar we een uitleg kregen over wichters, de wichterij en de projecten waarmee ze aan de slag gaan! Hierna zijn we op bezoek geweest bij Paviljoen MeM, over de Wâlden op ‘e kaart troch kultuer, ofwel: WâldSmûk! WâldSmûk is een broedplaats van cultuur. Meerdere invloedrijke initiatieven zijn hier vandaan gekomen, die bijdragen aan het gevoel van saamhorigheid.

Referenda

In april stond de referendumverordening op de agenda. Daar deden we maar liefst acht voorstellen voor betere, meer rechtvaardige referenda. Zo wilden we de minimale stemleeftijd naar 16 jaar, de jeugd heeft immers de toekomst, en referenda onderdeel maken van het bredere beleid om mensen bij de provinciale politiek te betrekken. Helaas haalden die voorstellen het niet. Wat het wel haalde was ons voorstel voor drempels die meegroeien met de bevolkingsgroei en een evaluatie na het eerste referendum.

April deed dus niet altijd wat D66 wil, maar een nieuwe maand is aangebroken! En een nieuwe ronde met nieuwe kansen. In mei legt elke vogel een ei, zou daar ook een gouden ei tussen zitten?