Madieke Wiegersma

Beeld: Lyv Bedrijfsfotografie

Wat is je achtergrond? En wat heb je gedaan binnen D66?

Ik heb me altijd ingezet voor mijn medemens, dit is dan ook de reden geweest dat ik Maatschappelijk werk en dienstverlening ben gaan studeren. Als gebiedsteammedewerker werkte ik met gezinnen die een steuntje in de rug nodig hadden. Dan kom je erachter dat waar je wieg staat veel invloed heeft op de kansen die je krijgt. Ook zag ik wat mensen kunnen bereiken met kracht en doorzettingsvermogen. Als Projectleider zette ik me in voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in Fryslân. Nu als kwartiermaker voor alle 18 Friese gemeenten ga ik aan de slag met de herinrichting van de kind- en gezinsbeschermingsketen in Fryslân. Waarom doen we wat we doen en wat kan beter voor onze inwoners? Kansengelijkheid is voor mij de rode draad! Dit is wat ik ook ga meenemen in de politiek. Ik ben sinds 2021 betrokken lid van D66 (steunfractie, KCT en VPC).

Wat is je favoriete plek in Fryslân.

In de zomer ben ik samen met mijn man en onze twee dochters veel te vinden op de Friese wateren. Al dobberend genietend van de zon, elkaars gezelschap en van de prachtige Fryske natuur, dorpen en steden. Op het water kom ik helemaal tot rust en geniet ik volop!

Waarom D66?

Ik sta 100% achter ons motto: Laat iedereen vrij, maar niemand vallen. Dit is dan ook de reden dat ik politiek actief ben. Mezelf inzetten voor onze inwoners voor een Fryslân waarbij iedereen mee kan doen. Mezelf inzetten voor ‘het nu’ maar ook voor onze toekomstige generaties. Waarbij iedereen kan opgroeien in een Fryslân met kansen voor ontwikkelen, wonen, werken en genieten.

Welke kansen zie jij voor Fryslan?

Een sterke visie op OV. Juist in Fryslân moeten we vooroplopen voor het OV van de toekomst. In plaats van haltes opheffen moeten we meer aandacht hebben voor snel, duurzaam en betaalbaar openbaar vervoer. Zodat alle Friezen naar school, werk, vrienden en familie kunnen. Of je nou uit de grote stad komt of een klein dorp. De Lelylijn biedt ons kans op een snelle verbinding met de rest van het land. Zodat wonen in Fryslân aantrekkelijk blijft.

Welke 3 dingen zou je als Statenlid willen veranderen?

Ik ga me inzetten voor het herstellen van het vertrouwen in de politiek– ik vertel het eerlijke verhaal, durf keuzes te maken en leg deze uit.

Ik ga me inzetten voor een bereikbaar Fryslân; de Lelylijn biedt ons deze kans!

Ik ga me inzetten voor kansengelijkheid. Of het gaat om het betaalbaar houden van de energierekening tot het toegankelijk houden van cultuur voor iedereen.

Welke hobby’s heb je/wat doe je graag in je vrije tijd?

Sporten, lezen, een goeie serie of film kijken, maar vooral leuke activiteiten ondernemen met familie en vrienden.

Welk boek zou je andere mensen aanraden om te lezen?

Ik lees graag en elke dag, van historische thrillers naar biografieën tot de zeven zussen serie. Te moeilijk om te kiezen! Voor kinderen is de ‘van klein tot groots’ serie over belangrijke sleutelfiguren uit de geschiedenis, bij onze meiden een absolute hit!

Welk cultureel evenement heb je onlangs bezocht en waarom?

De Museum Kidsnacht in het Fries museum. Cultuur vertelt ons over waar we vandaag komen, wie we zijn en ook luisteren en kijken naar inzichten van andere mensen. Het verbreedt je horizon. De museumkidsnacht met als hoogtepunt de vrije vertolking van Grutte Pier was een groot succes!