Kijkje in de Staten: Mei

Europese verkiezingen, terugblik op de campagne, werkbezoeken en nog veel meer! Lees het in de nieuwe ‘kijkje in de staten’.

Europese verkiezingen

Het is feest, want ons harde werken heeft geloond! De afgelopen weken, maanden zelfs, is door D66 Fryslân flink campagne gevoerd voor de Europese verkiezingen, met in het bijzonder voor onze Friese kandidaat en oud-voorzitter: Raquel García-Hermida van der Walle. En dat heeft gewerkt, want D66 gaat van 1 naar 3 zetels in het Europees Parlement, waaronder een zetel voor onze eigen Raquel. Dat hadden we natuurlijk niet zonder jullie gekund en daarvoor zijn wij jullie dankbaar! Vamos!

Gouden gymp

Gedurende het afgelopen jaar heeft het campagneteam van Fryslân hard gewerkt. Dit harde werk leverde naast de gouden gymp – een prijs voor de beste campagne van de gehele landelijke vereniging in de regio – ook veel mooie momenten op. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers hebben we een geweldige uitslag behaald. Velen van jullie hebben met ons staan flyeren, wat zorgde voor een sterke en zichtbare aanwezigheid in de regio. Samen hebben we een krachtig tegen geluid laten horen tegen het opkomende radicale rechtse geluid. Deze campagneperiode was niet alleen succesvol, maar ook inspirerend en verbindend, waarbij we samen hebben laten zien wat we kunnen bereiken met vastberadenheid en samenwerking. Dank aan iedereen voor zijn/haar inzet!

Werkbezoek van de Staatsecretaris

Fleur Gräper, staatssecretaris Cultuur & Media, heeft een bezoek gebracht aan het kunstencentrum Atrium in Sneek. Tijdens dit bezoek waren veel leden aanwezig om het broodnodige gesprek aan te gaan over de toekomst van de cultuursector. De bijeenkomst bood een waardevolle gelegenheid om diep in te gaan op de zorgen die leven naar aanleiding van het hoofdlijnenakkoord, het belang van een sterke en vooruitstrevende cultuursector, en de nieuwe bibliotheekregeling waaraan Fleur werkt. Deze onderwerpen vormden de kern van de discussies, waarbij leden en belanghebbenden hun zorgen en ideeën konden delen.

Het bezoek van Fleur Gräper was niet alleen inhoudelijk sterk, maar ook rijk aan inspirerende momenten. Na de discussies volgde een interessante rondleiding door het Atrium, waarbij de veelzijdigheid en het belang van het kunstencentrum duidelijk naar voren kwamen. Bovendien zorgde een gesprek met een lokale wethouder voor aanvullende inzichten en versterkte het de band tussen de lokale politiek en de culturele gemeenschap.

Dit alles maakte het bezoek tot een zeer geslaagd ‘D66-feestje’. Het was een dag die niet alleen in het teken stond van politieke en culturele uitwisseling, maar ook van verbinding en samenwerking. De aanwezigheid van zoveel betrokken leden benadrukte het gedeelde streven naar een bloeiende en veerkrachtige cultuursector. Het bezoek van Fleur Gräper aan het Atrium in Sneek zal dan ook herinnerd worden als een belangrijke gebeurtenis in onze gezamenlijke inspanningen voor de cultuur.

Onze motie is aangenomen!

Afgelopen maand hebben we vier moties ingediend en vier mede-ingediend. De kers op de taart was de motie ‘Visie op behoud van rust en ruimte’, die met een ruime meerderheid van 37 tegen 6 stemmen werd aangenomen.

Tijdens de laatste Statenvergadering diende D66 deze motie in, samen met BBB en ChristenUnie. Dit is een groot feest, want hiermee behouden we onze rust en ruimte in Fryslân én pakken we het woningvraagstuk aan.

In deze motie hebben we Fryslân de opdracht gegeven om eerst in te zetten op inbreiding (bouwen binnen bestaande bebouwing) en herstructurering (leegstaande of oude woningen ombouwen tot nieuwe woningen) voordat landbouwgrond en natuur gebruikt worden voor woningbouw. Hierdoor behouden we de grond die hard nodig is voor andere maatschappelijke opgaven, zoals landbouw en natuurbehoud.

Deze motie is een belangrijke stap richting duurzame ruimtelijke ordening en toont aan hoe we samen kunnen werken aan een toekomst waarin rust, ruimte en woonbehoeften in balans zijn.