Betrek ouders en kinderen: bijdrage debat leerlingenvervoer

Tijdens het debat over de verordening en beleidsregels van het leerlingenvervoer van de gemeente Zwolle sprak ons raadslid Lizet zich uit voor het betrekken van ouders, kinderen en scholen bij de beslissingen over het vervoer van de leerlingen.

Hieronder leest u haar bijdrage.

Voorzitter, D66 vindt het belangrijkste dat kinderen zo veilig mogelijk naar school kunnen komen. We willen vanavond daarom drie punten meegeven aan het college: 

  • Onze fractie wil dat er in gesprek met ouders, kinderen en scholen altijd wordt gesproken over hoe je zo veilig mogelijk op school kan komen. Zij moeten goed worden betrokken bij de aanvraag en bij de besluitvorming voor vervoer van hun kind.
  • Voorzitter, ons tweede punt is het bespreken van verschillende manieren om naar school te komen. Volgens mij is dat nu ook zo. Er is toch al Automaatje en Mee op Weg? In 2016 waren er ook al voorstellen uit de raad om dat te doen, bijvoorbeeld Go-OV te contracteren, abonnementen in te kopen en een pilot met de provincie. Graag zou ik van de wethouder een reflectie willen vragen met toen en nu.
  • Voorzitter, als derde en laatste punt weten we uit het Kinderrechtenverdrag, maar ook uit het Rapport waar u naar verwijst dat het belangrijk is dat ouders en kinderen moeten worden betrokken bij het maken van beleid. Dus ook een verordening. Graag wil ik van de wethouder weten waarom dat niet is gebeurd? En of we dat nu wel gaan doen?

Voorzitter, met de nieuwe verordening verwacht ons fractie niet dat we de toename van de vraag voor leerlingenvervoer kunnen stoppen. En we lossen er het tekort aan chauffeurs ook niet mee op. We zijn daarom benieuwd naar de resultaten die we denken te verwachten. 

Tot slot voorzitter, voor D66 is het belangrijkste dat ouders, kinderen en school genoeg worden betrokken. We willen dat kinderen zo veilig mogelijk naar school kunnen.